Један од најцењенијих регионалних уметника, фронтмен култног југословенског састава „Лачни Франц”, а пре свега шармантни кантаутор Зоран Предин је у среду 25. маја први пут гостовао у Чачку. Под окриљем Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис”, а у оквиру завршнице Дисовог пролећа одржано је музичко-поетско вече дуа „Сребрни пионири” који је Зоран Предин оформио са Игором Полаком.

Gradska biblioteka "Vladislav Petković Dis" Čačak

Двориште Библиотеке било је до последњег места испуњено заинтересованим посетиоцима. Свирајући на гитари добро познате старе и нешто новије песме, између којих су се низале анегдоте, исповедне приче и поетска запажања, Предин је представио стил који га чини јединственом фигуром са ових простора.

Gradska biblioteka "Vladislav Petković Dis" Čačak

Поред тога што се у српском преводу недавно појавио његов роман Монголске мрље, Зоран Предин је аутор још две књиге прича и неколико збирки поезије. Једна од њих, Праслован, послужила је као лајтмотив наслова вечери, чиме је и потврђена песничка природа сваког озбиљног кантаутора, почев од Прединовог хероја Боба Дилана па надаље.

Gradska biblioteka "Vladislav Petković Dis" Čačak

Осврнувши се на актуелни албум „Гастарбајтер трубадур”, симболично објављен само у формату винила, Предин је током једноипочасовног дружења публику провео кроз   свој опус. Смењивањем носталгије, хумора, аутоироније и сете, подсетио је окупљене на „своје анђеле” (као што су Маргита Стефановић и Влада Дивљан), искуства из земље које више нема, доживљај средњег доба, оптимизам пред данима који долазе.

Чуле су се, између осталог, песме „Чекај ме”, „Коса боје сребра (Маргита)”, „Без трагова и сјене”, „Шта би ми без нас”, „О младом студенту и уданој жени”… Поентирајући извођењем Коеновог стандарда „Dance Me to the End of Love”, гост је још једном доказао чаробну нераскидивост везе између музике и књижевности.