Стипендијски програм „English Access Microscholarship Programˮ пружа основе енглеског језика, траје две године и одвија се после школских часова у неколико градова у Србији. Предавачи из Чачка са својим стипендистима један део наставних активности организују у Градској библиотеци „Владислав Петковић Дисˮ. Сарадња Библиотеке са проф. енглеског језика Иваном Крсмановић, Весном Петровић и Леном Тицом, које иначе воде овај програм у Чачку, одвија се у више сегмената, а превасходно кроз пружање услова за пријатан рад у адекватном амбијенту, коришћењу ресурса Одељења стране књиге и учешћем стипендиста у програмима везаним за ово одељење.

Полазници током наставе енглеског језика и додатних активности имају могућност да стекну увид у америчку културу и демократске вредности. У Градској библиотеци Чачак полазници ове групе, друге недеље зимског распуста, састајали су се свакога дана и вредно и креативно радили на својим задацима. Стога је у петак, 13. јануара организована и посета младим Чачанима, тада су наиме стипендисти  „Accessˮ Kраљево групе имали прилику да дођу у град на Западној Морави. Повод окупљања била је презентација пројеката које су обе групе реализовале током Winter Intensive часова са својим наставницима, односно професорима. „Accessˮ Kраљево група коју су чинили старији основци и средњошколци је у Чачак стигла возом. Ученици су уживали у пријатној вожњи док су уз песму разгледали живописан крајолик, а на станици су их дочекали њихови другари из Чачка. Обе групе су своје радове презентовале у Малој сали и Одељењу стране књиге чачанске Библиотеке.

Активностима су присуствовали и Драгана Обрадовић, координатор за енглески језик и студије у Америци, представница јавног дипломатског сектора Америчке амбасаде у Београду као и Миша Ришер, регионални координатор за програме енглеског језика, такође из Америчке амбасаде. Они су том прилком обишли и остала одељења и фондове Градске библиотеке.