Полазећи од важности завичајних фондова који представљају аутентичан материјал за изучавање прошлости  и културне историје одређеног краја, али и дислоциране делове националног фонда, Матична библиотека „Вук Караџић” у Пријепољу је, трећу годину заредом, веома успешно организовала Тематски округли сто на коме је у петак 10. јуна 2016. године окупила библиотекаре завичајних одељења из тринаест библиотека Србије и Црне Горе.

prijepolje2

Овогодишња тема, Фотографија завичаја − као историјски извор, аутентични документ, литература, информација уметност, показала се веома инспиративном и занимљивом за библиотекаре из различитих средина. Након уводног излагања Маше Милорадовић, начелника Одељења посебних фондова Народне библиотеке Србије, која је предочила значај фотодокумената као библиотечке грађе и указала на начине њиховог прикупљања, обраде, каталогизације, дигитализације и представљања јавности, библиотекари из Бора, Новог Пазара, Пљеваља, Љига, Ужица, Обреновца, Неготина, Старе Пазове, Бијелог Поља, Пријепоља и Чачка, представили су особености и вредности свог завичаја забележене на фотографским снимцима насталим у прошлости и садашњости.

prijepolje5

prijepolje4

Збирку завичајних фотодокумената чачанске Библиотеке представила је Оливера Недељковић, библиотекар Завичајног одељења, уз помоћ колеге Владимира Симића. Из ове вредне збирке коју чини преко 10. 000 јединица библиотечке грађе, за ову прилику издвојене су и презентоване оригиналне фотографије и дописне карте са ликом драмске уметнице Десанке Дугалић Недељковић (Чачак, 1897 − Београд, 1972), коју је чачанска Библиотека на дар добила од проф. Видосаве Јанковић, кћери глумичиног ујака Радоја Јанковића (1879-1943), официра, дипломате и књижевника.

prijepolje3

Занимљиве, садржајне и разноврсне презентације учесника окупљања у Пријепољу биле су веома погодан начин да се још једном истакне вредност завичајних фондова као показатеља културног развоја једне средине, али и да се размене драгоцена искуства међу колегама који се у свакодневном раду суочавају са сличним изовима.

prijepolje1