Oгранак Градске библиотеке у Заблаћу и ОШ „Владислав Петковић Дис” организовали су јавни час под називом „Језичке заврзламе” у четвртак 30. јануара 2020. у трпезарији Школе. Догађају су присуствовали ученици, просветни радници, али и публика заинтересована да сазна више о сопственом језику и грешкама у свакодневном говору.

У програму су учествовала 24 ученика старијих разреда –  чланови заједничке библиотечке секције Школе и Огранка, коју воде Зорица Ђаковић, наставник српског језика и Дубравка Илић, библиотекар у Огранку. Идеја о одржавању оваквог часа настала је током одржавања бројних едукативних радионица у Огранку (на теме промоције читања, препоручивања књига вршњацима, правилног говора и писања) и са жељом да што више младих сазна овакве информације. Осим видео-презентације на којој су приказане најчешће грешке у писању или изговарању појединих речи: радио, авион, одељење и др, публици су на занимљив начин, у петнаестак скечева, представљене устаљене фразе које се свакодневно користе, а мало ко зна како су настале.

Зашто су села „шпанска”, посао „Сизифов”, сузе „крокодилске” а слама „Алајбегова”, како  Давид побеђује Голијата и то баш у „нашој школи”, када кажемо да је  некоме „упала секира у мед” или му је неко учинио „медвеђу услугу”, зашто баш „Ахилова пета” или је неко збуњен, као да је „са крушке пао”…

Објашњења су дали ученици у занимљивим дијалозима и уз одличан сценски наступ, који је изазвао смех и бурне аплаузе публике, која је одлично оценила час, а многи су пожелели да још једном чују где се и како греши и како се правилно говори и пише.

Мото овог и неких будућих програма на сличне теме су речи наше познате књижевнице Исидоре Секулић: „Развијен језик, то је биће и крв народа, то је максимала онога што једна култура оставља и даје”.

Јавни час у Заблаћу показао је колико се успешно и на занимљив начин, осим у школским клупама може учити и у Библиотеци, и колико је сарадња ове две установе важна за образовање младих.