Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ и Уметничка галерија „Надежда Петровић“ изражавају незадовољство и протест због слободног и непримереног коришћења фотографија два завичајна великана – песника Владислава Петковића Диса и сликарке Надежде Петровић на плакату и позивници за Смотру културног, уметничког и народног стваралаштва која се одржава 22. и 23.септембра 2011. у парку код Железничке станице у организацији Удружења за јачање српског духа и ума „Култура и српство“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

С обзиром да  је седиште Удружења непознато, као и ко  су  чланови,  установе су упутиле протест челницима града Чачка који је наведен као покровитељ смотре. Пола века установе које носе Дисово и Надеждино име,  уз помоћ локалне заједнице и оснивача, настоје да живот и дело ових громада српске културе достојно презентују, чувају и уздижу, чиме величају  завичајно наслеђе, а резултат тог рада је проглашавање манифестација „Дисово пролеће“ и „ Меморијал Надежде Петровић“ за манифестације од посебног значаја за град Чачак,  као и бројна признања и похвале које стижу из земље и иностранства. Обе установе су за унапређење српске културе добиле највише признање – Вукову награду.

Нема ниједног разлога да се препознатљиве фотографије, које свакога најпре асоцирају на Библиотеку и Галерију, нађу на плакату и позивницама које  позивају на изложбу меда, цвећа, вина, ракије,  ручних радова домаћица,  дрводељарских производа,  излагање иконописаца и клесара, као и фолклорних и певачких групе, смотру фијакера, фрулаша, хармоникаша и  за друге народне ствараоце и неименоване беседнике  који треба да докажу да „дух српства није клонуо и неће клонути“!  Обе установе кроз  своје програме непрестано развијају  традиционалне вредности и чувају српски језик и писмо, негују отвореност према свим  видовима стваралаштва, алтернативним  групама и појединцима развијајући дух толеранције, поштовање различитости и другачијег мишљења. Сем тога сарађују са КУД-овима, певачким групама, музичарима, невладиним сектором, појединцима из локалног миљеа, земље и иностранства, али ове програме никада не „заклањају“  ликовима Диса и Надежде.

Шта ће представљати Владислав Петковић Дис и Надежда Петровић одговорно и са пијететом се  бира. Не сме се дозволити олака и свакојака употреба њиховог искреног патриотизма и жртве коју су дали у Првом светском рату за своју отаџбину, полажући живот на њен олтар. Част и живот Надежде Петровић и Владислава Петковића Диса, који су толико чисти и јасни, без сенке и неспорни у српској култури, употребљавати  кад год  се нешто слави, излаже, демонстрира  воља и мишљење,  у дневнополитичке сврхе и  зарад  интереса који нису у служби  писане речи  и уметности,  повреда је њихових светлих гробова и имена. То су иконе српске и завичајне баштине и није им место међу теглама, чокањима, тезгама, шатрама и вашарској вреви.

Град Чачак као покровитељ многих манифестација и програма, своје великане мора да чува. У име установа које носе  имена две значајне фигуре српског етноса и наслеђа, протестујемо што су се слике  Диса и Надежде, непотписане, јер њихова лица све говоре, а моћ њиховог дела је потврда  правих вредности, нашле на плакатима Удружења „Култура и српство“.

У Чачку, 21.септембар 2011.

   Даница Оташевић, директор Градске библиотеке  „Владислав Петковић Дис

                          Милица Петронијевић, директор Уметничке гелерије „Надежда Петровић“