Програм „Тајне арома јаких алкохолних пића” одржан је у среду, 22. фебруара у Градској библиотеци Чачак у оквиру Манифестације „Штампана реч 2022”. Том приликом представљена је монографија „Приручник за сензорно оцењивање квалитета јаких алкохолних пића” којa је објављена у издању Научног воћарског друштва Србије. О књизи, али и томе како мали произвођачи могу правити још квалитетније ракије од воћа, које самим тим постају конкурентније на тржишту, говорили су аутор књиге проф. др Нинослав Никићевић, рецензенти др Бранко Поповић и др Иван Урошевић, као и др Немања Милетић у улози модератора.

Милетић је дело описао као капитално, јединствено на нашем говорном подручју с обзиром на темељан приступ теми. Свако поглавље се, нагласио је он, уз детаљан приказ процеса ваљане конзумације и процене квалитета, бави одређеном врстом алкохолног пића и параметрима који утичу на његов квалитет.

Један од рецензената, др Бранко Поповић, осврнуо се на симболику одржавања промоције књиге у Градској библиотеци Чачак истичући да су многа књижевна дела створена из надахнућа вином, а да је Фокнер као љубитељ жестине, процес дестилације чак сматрао почетком цивилизације. Подсетивши затим на славне боеме међу америчким и руским писцима, али и овдашњим попут Ђуре Јакшића и Диса, анегдотски је подвукао везу између стваралаштва и алкохолних пића.

Истичући квалитет монографије и њену употребну вредност др  Иван Урошевић је у рецензији, између осталог прибележио „за оне који уз капљицу пића желе да докуче традицију, доживе земљу и сунце, осете труд произвођача и пре свега да са блиским пријатељима, па и сами, уживају у квалитету који одређује географско порекло, карактеристична регионална сировина или неко јединствено технолошко решење, Приручник представља јединствени водич за путовање кроз универзум мириса и укуса јаких алкохолних пића”.

Урошевић је и описао како изгледа комисијско сензорно оцењивање, уз напомену да једино људска чула могу остварити праву процену и да уз адекватну едукацију, вежбу и савете стручњака може се постати добар оцењивач.

Аутор Нинослав Никићевић први је у Србији стекао докторат из области јаких алкохолних пића, а једини у свету одбранио дисертацију на тему изучавања ароматског комплекса ракије шљивовице произведене од сорте пожегача. Са посетиоцима програма поделио је дугогодишње искуство учења технологије и развијања вештине анализе чулима. Његова књига текстуално наводи шта се може очекивати, а шта тражити у ракијама које желимо да опишемо и оценимо.

Закључено је како једини начин да хедонистички приступ алкохолним пићима, а уз њега и квалитет ракије, подигнемо на виши ниво, јесте да као конзументи постанемо довољно едуковани. То ће, сложили су се учесници програма, овом „националном благу” обезбедити боље место међу племенитим пићима.