На Дечијем одељењу Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“ одржана је у уторак, 26. фебруара 2015. године, креативна радионица под називом „Како настају играчке“. Око 20 малишана мешовите групе вртића „Мали капетан“, узраста од 3 до 5 година, учествовали су у занимљивим истраживањима кроз литературу на Дечијем одељењу које се одвијало у оквиру пројекта „Вртићи без граница“

Vrtići

Читајући им омиљене бајке библиотекари Ана Станојевић и Маријана Лазић довели су малишане до „оживљених“ ликова попут Пинокија, Оловног војника, меда Вини Пуа, који су омиљени јунаци бајки за децу и као играчке прате одрастање многих генерација.

Vrtići

Деца и библиотекари истраживали уз помоћ књига како су изгледале лутке у прошлости, са чиме су се играли баке, деке и њихови родитељи , а како то данас изгледају играчке. Упознали су се и са модерним сликовницама, које су у првој години живота играчке, а праве се од меканих материјала, са звуковима животиња, шареноликих боја и различитих облика, а зову се тактилне или 3Д сликовнице за најмању децу.

Vrtići

Путовање „како настају играчке“ заокружено је поделом чланских карти и укљичивањем малишана у велику читалачку породицу Градске библиотеке.

Vrtići