Градска библиотека Чачак је у сарадњи са чачанском Гимназијом организовала програм „Источници” који је одржан у четвртак, 8. јуна. Током вечери представљена је издавачка делатност ове образовне установе, а посебна пажња је била посвећена новим издањима „Равноапостолноме у част” и „Место и улога новца у књижевним делима” из едиције „Гимназијски источници”. О вредним публикацијама говорили су професори књижевности и српског језика Владимир Димитријевић и Слободан Николић.

У оквиру ове значајне едиције, односно библиотеке која је покренута 2014. године објављено је укупно осам књига. Према речима проф. Димитријевића то је један врло леп прилог култури сећања и захваљујући професорима Гимназије, руководству и бившим ученицима књиге су објављене чиме је и препозната вредност формирања ове библиотеке. Он је истакао да би једна оваква едиција била велика част и за много веће средине од наше, јер ту није реч само о историји једне школе, већ готово о двовековној историји једног народа у малом. „Све ове књиге су пример како макроисторија осликава микроисторију. Мој утисак је да у овом времену, у коме се све руши и памћење нестаје, овакве ствари постају неопходност и то је више него очито. Искрено се надам да ће ова библиотека наставити да живи, јер ми не само да објављујемо књиге о знаменитим професорима, већ и ученицима и њиховим постигнућима и многи текстови имају врло високу књижевно-уметничку вредност”, казао је Владимир Димитријевић.

О осам књига, колико их је до сада објављено у едицији „Гимназијски источници”, говорио је проф. Слободан Николић. Од 2014. године па наовамо издате су публикације: „Птицо, довешћу те до речи”, „Кућа наше младости”, три тома „Часа обнове”, „Пупин, Тесла и амерички Срби”, „Равноапостолноме у част”, „Место и улога новца у књижевним делима”.

Николић је захвалио појединцима без чије финансијске и сваке друге подршке ова издања не би угледала светлост дана, наглашавајући колико је важна мисија која подстиче оживљавање не само професора, већ и ученика који су некада пролазили гимназијским ходницима, и да се тим чином носталгија враћа и у наше душе. „Примарна мисао је да уздигнемо оно што је важно и што је давно отишло од нас, да васкрснемо сва та лица и речи која су одзвањала нашом Гимназијом”, истакао је проф. Слободан Николић.

Према речима ова два професора, која су и приредила већину публикација, у припреми је материјал и за четири нове књиге.