Градска библиотека Чачак и Одбор 59. Дисовог пролећа организовали су у понедељак, 23. маја у Српском књижевном друштву у Београду промоцију Манифестације и представљање овогодишњег лауреата Драгана Бошковића. Такође, промовисане су публикације које прате ову поетску светковину и млади ствараоци који пишу поезију и есејистику.

На самом почетку програма директор Библиотеке и Манифестације др Богдан Трифуновић се осврнуо на програмску и издавачку делатност која прати 59. Дисово пролеће и одлуку жирија о овогодишњем лауреату. Пре него што је председник жирија проф. др Михајло Пантић говорио о награђеном песнику достојног дисовске традиције, публика је чула Драгана Бошковића који је казивао стихове песме „Into my arms”. Проф. Пантић је казао да Бошковићева поетика укршта два наизглед непомирљива вида мишљења, односно певања, сакралног и профаног и тиме је образложио због чега је жири, који су поред њега чинили др Саша Радојчић и др Марко Аврамовић, донео једногласну одлуку.

Потом је Бошковић захвалио библиотекарима на преданом раду, квалитетним издањима као и жирију који је препознао значај његовог песничког гласа. Он је прочитао још неколико стихова из збирке изабраних песама Најновији завет која је објављена овог пролећа у едицији Књига госта чији је издавач Градска библиотка Чачак. Ову публикацију представио је уредник др Богдан Трифуновић истакавши да је посебно краси модерно дизајнерско решење.

Важно место у програму заузима и објављивање имена добитника Награде „Млади Дисˮ. Председник жирија за ово признање др Соња Веселиновић је прочитала образложење, осврнувши се и на квалитет конкурса на који је пристигло шездесет четири рукописа и честитала добитнику награде Алекси Крстићу из Алексинца чије се штиво издвојило суптилним, сликовитим језиком који бележи урбано искуство. Потом је овогодишњи добитник прочитао одабрану песму из награђеног рукописа. Прву награду за есеј о Дису и Дисовој поезији добила је Ленка Настасић из Сомбора. Одлуку је образложио председник жирија др Горан Коруновић, указујући да награђени есеји показују да се у Дисовим стиховима још увек проналазе нове нијансе значења која обогаћују већ постојећу представу о његовом стваралаштву.

О 53. броју листа  Дисово пролеће говорила је главни и одговорни уредник Тања Вуковић. Посебан акценат је стављен на два велика јубилеја која су прилозима истакнута у листу – 130 година од рођења Христине Тинке Петковић, познате под именом Госпођа Дис и 100 година од рођења Васка Попе, првог добитника Награде са Дисовим ликом. Вуковић се осврнула и на одличну сарадњу са члановима редакције и сарадницима коју су квалитетом објављених текстова публикацију учинили додатно вредном.

Као одличан позив да се манифестација испрати до краја, а посебно онај њен најважнији део – додела Дисове награде, било је предстаљање каталога који прати овогодишњу изложбу посвећену лауреату Драгану Бошковићу која ће бити отворена 27. маја у Чачку. Аутори каталога изложбе „Аритмија Úrбаног певањаˮ, насловљеног у складу са Бошковићевом поетком која је обогаћена ритмом и разиграним песничким сликама, су библиотекари Тања Вуковић и Марија Радуловић. Радуловић је представљајући редизајнирано и квалитетно опремљену публикацију дотакла врховима прстију Бошковићевићев песнички глас, чији су стихови својеврстан кардиограм срца.