Градска библиотека Чачак и Одбор 58. Дисовог пролећа организовали су у понедељак, 24. маја у Српском књижевном друштву у Београду промоцију манифестације, представљање овогодишњег лауреата Стевана Тонтића, публикација које прате ову светковину поезије и младих стваралаца који пишу поезију и есејистику.

На самом почетку програма директор Библиотеке и манифестације др Богдан Трифуновић се осврнуо на програмску и издавачку делатност која прати 58. Дисово пролеће, са нагласком на тренутак када је жири донео одлуку ко ће добити престижно песничко признање за целокупан поетски опус.

Осврт на значај и квалитет поезије Стевана Тонтића дао је председник жирија проф. др Михајло Пантић. Он је говорио о кључним тачкама Тонтићеве поетике и тиме образложио због чега је жири, који су поред њега чинили др Саша Радојчић и др Марко Аврамовић, донео једногласну одлуку. Проф. Пантић је посебно истакао да је награда стигла у праве, поетске руке. Након тога овогодишњи лауреат је захвалио жирију што су баш њега одабрали да понесе тако вредно песничко признање које, како је додао, носи име армагедона српске поезије. Стеван Тонтић је прочитао и властите стихове из збирке изабраних песама Звук судбине, звук прогонства која је објављена овог пролећа у едицији Књига госта чији је издавач Градска библиотка Чачак. Ову публикацију, коју краси ново дизајнерско решење, представио је уредник др Богдан Трифуновић.

О листу Дисово пролеће чији је главни и одговорни уредник Оливера Недељковић, говорила је кооуредник 52. броја Тања Вуковић нагласивши значај гласила који од 1971. године прати песничку манифестацију. Посебан акценат је стављен на редизајн који је урађен након четврт века и на свежину новог визуелног идентита листа који потписује дизајнер Милош Вук Алексић. Вуковић се осврнула и на дивну комуникацију са сарадницима и квалитет текстова који су објављени у публикацији, посебно захваливши, у име уредништва, члановима редакције и колегама. Важно место у програму заузима и објављивање имена добитника Награде „Млади Дисˮ. Председник жирија за ово признање доц. др Соња Веселиновић је прочитала образложење, осврнувши се и на квалитет конкурса на који је пристигло четрдесет пет рукописа и честитала добитници награде Милици Росић из Лазаревца чије се штиво издвојило непосредним, једноставним и језгровитим говором. Затим је овогодишња добитница прочитала одабрану песму из награђеног рукописа.

Прву награду за есеј о Дису и Дисовој поезији добио је Стефан Младеновић  из Београда. Одлуку је образложио председник жирија доц. др Горан Коруновић, указујући на квалитет три награђена есеја, са посебним нагласком на то да ови есеји подсећају на живо и неугасиво присуство Дисове песничке речи међу младим тумачима књижевности.

Као одличан позив да се манифестација испрати до краја, а посебно онај њен најважнији део – додела Дисове награде, било је предстаљање каталога који прати овогодишњу изложбу посвећену лауреату Стевану Тонтићу која ће бити отворена 28. јуна у Чачку. Аутор каталога, са насловом пуним симбола, „Граница повучена посред срцаˮ је библиотекар Биљана Раичић. Она је представљајући богато опремљену публикацију дотакла рубове Тонтићеве поетике и демистификовала ту, унутрашњу границу песничке личности.