Градска библиотека “Владислав Петковић Дис“  у суботу, 3. децембра 2011. године, успешно је организовала четврти по реду семинар за библиотекаре основних и средњих школа Моравичког округа. Семинару, који је одржан  у Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању у Чачку, присуствовало је 50  библиотекара из ивањичке, лучанске, горњомилановачке и чачанске општине, међу којима и  десет колега из општинских библиотека из Моравичког округа. Одржавање семинара помогло је финансијски Министарство за културу кроз годишњу помоћ раду матичних библиотека.

Добродошлицу школским библиотекарима упутили су Даница Оташевић, директор Градске библиотеке,  и Данило Беодрански, начелник Школске управе Моравичког округа.

О разноврсним облицима и значају креативног рада у школским библиотекама говориле су Даница Оташевић, и библиотекари Дечјег одељења Јелена Дуковић и Маријана Лазић. Излагања су пратиле видео презентације о успешном креативном раду Градске библиотеке са најмлађима на градском и сеоском подручју у оквиру пројеката „Библиобусом до читалаца на селу“, „Лето у Библиотеци“, као и у четири библиотечка огранка.

            Осим начелника Школске управе, присутним библиотекарима обратила се и Данијела Ковачевић Микић, просветни саветник за српски језик, излагањем и презентацијом о положају школских библиотека у светлу новог Закона о основама образовања.

Дубравка Илић, библиотекар Матичне службе, говорила је о физичкој обради и ревизији књижног фонда и сарадњи школских и јавних библиотека.

Гостујући предавач на семинару била је Светлана Јанчић, начелник Одељења каталогизације монографских публикација у Народној библиотеци Србије у Београду, која је одржала предавање на тему каталогизација монографских публикација и говорила о значају алфабетског каталога у школским библиотекама.

Учешће Школске управе на семинару доприноси оправданом очекивању да ће се положај школске библиотеке у систему школства побољшати уз наставак добре  сарадње Матичне библиотеке са основним и средњим школама у Округу.