Kњижевно вече Друштва живих песника којим је 26. фебруара 2016. године затворена 17. изложба „Штампана реч“, свакако је померилo стварносне границе и једну нову генерацију песника увела у фонд завичајног стваралаштва. Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ препознала је утицај интернета и поезије која кружи „глобалним селом“, па је у свој фебруарски програм посвећен писаној речи заступила и сајбер популацију. Може се рећи да је вече сајбер лирике на известан начин и историјско за наше просторе, јер се осим наступа уживо, неколико песника укључило путем скајпа у програм, а све је директно преношено на друштвеним мрежама.

DSC_0467

     Уживо су стихове казивали: Љуба Стефановић Бабац (Аранђеловац), Мишко Зикс илити Спасоје Комненић (Београд), Аница Новак (Смедерево), Жељко Топрек (Теслић) и Чачани: Владимир РЗ Протић, Драгана Андрић, Никола Шипетић, Дејан Радовановић Роцко и Александар Алемпијевић, док су се електронски укључили чланови Друштва живих песника Буба Свијетски (Сисак), Сара Мрак (Праг), Лабуд Лончар (Бар) и Јелена Стојковић Мирић (Београд).

Нажалост, једино није остварена веза са песникињом Антониом Падован из Сплита. О утицају друштвених мрежа, које су постале неизбежан начин комуникације, повезивању неафирмисаних песника и дељењу свакодневице кроз стихове, успостављеним пријатељствима, говорила је Рада Каранац, социолог, док је модератор овог успелог књижевног дигитал експеримента био Љубиша Ћирковић. Песнике је на гитари пратио Иван Винић.

DSC_0394 DSC_0375 DSC_0385

      На вечери сајбер поезије била је прилика и да се промовише „Дигитални зборник Друштва живих песника“ који је објављен прошле године у Чачку. Наиме, сајбер група која броји око четири хиљаде пратилаца, а половина чланова пише песме или прозу, определила се да са друштвених мрежа „сиђе“ ипак на папир, па је тако настала књига „ДЖП Дигитал“. Књижевно вече из Чачка своју премијеру имало је на интернету, „виђено“ је и „ слушано“ на многим рачунарима широм света промовишући лепу реч и заједништво које само поезија може да пружи.

DSC_0448 DSC_0458 DSC_0460 DSC_0400 DSC_0422 DSC_0431