Годишња међународна конференција библиотечко-информационих стручњака одржана је 19. пут у организацији Библиотекарског друштва Србије. Скуп чија је тема била „Удруживање, повезивање, умрежавање библиотекара” одржан је у Народној библиотеци Србије у периоду од 14. до 16. децембра. Овом приликом обележен је велики јубилеј Библиотекарског друштва Србије – 75 година од оснивања као и Дан библиотекара Србије. Поздравне речи упутили су в.д. помоћника министра културе Радован Јокић и председник БДС др Богдан Трифуновић, као и уважена гошћа, председница Ифле Барбара Лисон. Година јубилеја била је прилика да Друштво додели важна признања, захвалнице као и  традиционалне награде, а актуелни председник БДС и директор чачанске Библиотеке др Богдан Трифуновић један је од добитника Повеље за допринос развоју и трајању БДС која му је уручена у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић”, иначе на месту оснивања Друштва.

Другог и трећег дана Конференције одржане су две радне сесије, постер-сесија са презентацијама аутора, као и две панел-сесије и сваки од наведених сегмената програма имао је представника из Чачка. У оквиру прве радне сесије излагао је Мирко Дрманац, а његов рад насловљен „Музика као манифест” отварио је тему сарадње чачанске Библиотеке и Музичке школе у Чачку у продукцији песме Највећи свет. Какво је било искуство сарадње у е-окружењу чуло се током постер-сесије од Марије Радуловић која је имала презентацију на тему „Повезивање библиотекара у развоју апликације Букмаркер”.

Панел-сесије су као и претходних година имале веома занимљиве и актуелне теме, па су и изазвале веома интересантну дискусију. Тема првог панела који је модерирао др Богдан Трифуновић била је „Међусекторска умреженост и повезивање као извор развоја струке”, а учествовали су проф. др Милена Драгићевић Шешић са Факултета драмских уметности, Јелена Глишовић из Народне библиотеке Србије и Предраг Живковић из Уметничке галерије „Надежда Петровић”. Живковић је дао своје виђење важности умрежавања установа и институција и све то илустровао представљањем пројекта „Чачанска родна – прва национална престоница културе Србије”.

Другу панел-сесију која је имала уско стручну тему „Cobiss у школским библиотекама Србије” модерирала је Бојана Вукотић, а говориле су Романа Мухвич Шумандл из компаније „Изум” из Марибора, Ангелина Грујић из Виртуелне библиотеке Србије при НБС, Мирјана Радовановић Пејовић, председник Друштва школских библиотекара и Дубравка Илић из Градске библиотеке Чачак. Илић је говорила о искуству увођења осам школских библиотека са територије Моравичког округа у програм Cobiss, а оне су иначе и прве школске библиотеке у РС које су приступиле овом систему.

Било да је укључивање у формалне или неформалне мреже, унутарсекторско или међусекторско повезивање,  библиотекама и библиотекарима  сарадња са другима је један од императива за успешно пословање у 21. веку, закључак је 19. БДС конференције.