У организацији Библиотекарског друштва Србије одржана је 18. годишња конференција у периоду од 14. до 16. децембра. Народна библиотека „Вук Караџићˮ у Крагујевцу је овогодишњи домаћин скупа чија је тема била „После 2020 : Нове прилике и перспективеˮ. Поздравне речи упутили су председник БДС др Богдан Трифуновић и директор Народне библиотеке Крагујевац Мирко Демић.

Првог дана, приликом отварања Конференције, а поводом Дана библиотекара, одржана је свечана Скупштина БДС и додељене су награде: „Записˮ Ивани Николић из Народне библиотеке Србије, „Стојан Новаковићˮ за публикацију „Библиотека Српске академије наука и уметности : 1841–2021ˮ ауторима Сањи Степановић Тодоровић и Марини Нинић, библиотекарима ове установе и „Најбољи библиотекарˮ Мирјани Нешић из Библиотеке Београдске политехнике.

У четири радне сесије презентовано је двадесет радова од којих су два дошла из Градске библиотеке Чачак. Првог дана међу излагачима је био библиотекар Мирко Дрманац са темом „Војсовер у библиотекамаˮ. У уводном делу он је истакао специфичност технике аудио-продукције која представља снимање гласа у посебном, најчешће студијском простору. Такође, представио је и могућности квалитетног снимања гласа у библиотечким условима на примеру телевизијских реклама, промоција и најава књижевних програма Градске библиотеке „Владислав Петковић Дисˮ Чачак.

Другог радног дана излагање су имали библиотекари Тања Вуковић и Марија Радуловић на тему „Метаморфоза програмских активности у библиотекамаˮ. Током излагања оне су приказале статистичке и аналитичке податке везане за реализацију онлајн програма у српским библиотекама, видљивост и њихово конзумирање у периоду од 2020. године па до данас. Између осталог, њихов рад проблематизује и успешност реализације онлајн програма који су, без било какве измене у концепту, приказани искључиво као пука замена за догађаје у реалном простору.

Овај скуп је донео иновативне теме које су биле презентоване у радовима излагача и панел-сесијама на којима је било речи о савременим моделима библиотечког пословања. Након друге панел-сесије, чија је тема била „Е-књиге, издавачи и библиотеке: прилике, проблеми и решењаˮ, уследила је врло занимљива дискусија са колегама из иностраних библиотека, а модератор је био др Богдан Трифуновић, председник Друштва и директор чачанске Библиотеке.

Библиотекарско друштво Србије је врло успешно реализовало 18. конференцију, посебно имајући у виду то да је организована у хибридном формату – уживо и онлајн преко ZOOM и Јутјуб платформи.