У сусрет 2. априлу, Светском дану дечије књиге, у понедељак 27. марта, Дечије одељење Градске библиотеке и Основна школа „Филип Филиповић“ организовали су дружење са више од 100 чачанских предшколаца. Прилику да учествују у овом програму имали су будући прваци из вртића “Надежда Петровић“ и “Гимназион“, као и полазници предшколског програма из школе која је већ други пут домаћин овог догађаја.

Дружење је почело подсећањем на славног данског књижевника, Ханса Кристијана Андерсена, чијим се датумом рођења обележава Међународни дан дечије књиге. Најмлађи су одслушали једну од његових најпознатијих бајки, “Ружно паче“, уз видео презентацију, а разговарали су и о осталим бајкама овог познатог писца које су имали прилике да чују или прочитају.

У намери да овај сусрет најмлађима буде пре свега забава, библиотекари су припремили интерактивни квиз знања, у коме су најмлађи показали колико познају дечију књижевност и како се сналазе у решавању логичких задатака прилагођених њиховом узрасту. Смех, граја и аплаузи којима су пропраћени тачни одговори, испунили су свечану салу ОШ “Филип Филиповић“.

За крај дружења, најмлађи су имали прилику да прелистају неке од најатрактивнијих књига из фонда Дечијег одељења, међу којима су “највећа књига на свету“, тродимензионалне енциклопедије о диносаурусима, животињама и витезовима, као и неке од најлепших бајки намењених девојчицама и дечацима.

Библиотека и овом, као и бројним другим активностима које организује, показује да успешно превазилази институционалне баријере, нарочито када су најмлађи читаоци у питању. У жељи да деца предшколског узраста што пре схвате значај читања као активности која може да им обогати и улепша детињство, запослени библиотекари настављају да осмишљавају нове, још занимљивије начине да најмађе анимирају и позову да остваре свој први контакт са књигом и библиотеком.