Као један од програма 60. Дисовог пролећа, у Градској библиотеци Чачак је у четвртак 30. марта одржан јавни час посвећен недавно преминулом књижевнику Миловану Данојлићу. Ученици ОШ „Сава Керковић” из Љига су, предвођени професорком српског језика Маријаном Неговановић Обрадовић, пред чачанским вршњацима представили једно од последњих дела великог песника. Програм је, наиме, инспирисан збирком објављеном прошле године „Дедоумице о природи и људима: песме за озбиљну децу и неозбиљне одрасле”.

На почетку се присутнима обратила Оливера Крупеж, члан УО Удружења „Чувари дела Вука Караџића” из Чачка. Она је пoздравила госте и захвалила Градској библиотеци „Владислав Петковић Дис” што је дала прилику основцима да буду део овогодишње јубиларне поетске светковине.

Затим је професор Маријана Неговановић Обрадовић, која је уз помоћ сарадника приредила сценарио, рекла да је овај програм први пут изведен у љишкој библиотеци која носи Данојлићево име, а  да је након тог извођења у децембру кренуо на својеврсну турнеју.

Циклус песама о додиру човека са природом, Милован Данојлић је посветио успоменама на детињство у долини Качера и родним Ивановцима код Љига. Стихове су, уз песникове аутобиографске одломке, говорили ученици и тиме подсетили на значај завичаја као изворишта здравог духа. Такво завештање једног од лауреата Дисове награде сасвим је у складу са мотом „Песник расте у сенци дрвећа”, одабраним и за наслов програма.