Богати програмски садржаји за децу, који су поред свих других дешавања у Градској библиотеци Чачак, испунили 2019. годину, заокружени су у уторак, 24. децембра у Великој сали Библиотеке. Гошћа је била Виолета Јовић, књижевница из Ниша, која пише поезију и прозу за најмлађе дужи низ година. 

Више од сто ученика четвртог разреда основних школа „Др Драгиша Мишовић”, „Ратко Митровић” и „Филип Филиповић” активно су учествовали у једночасовном „лову на свице са Виолетом Јовић”. Гошћа се на необичан начин присетила свог одрастања и својих првих списатељских корака, као и тренутка када је са 10 година добила своју прву награду, и то из руку Добрице Ерића. Том приликом је спознала да су писци „обични, дивни људи, са којима је лако разговарати, а оно што читамо су заправо њихове мисли које су записали”.

Виолета Јовић је говорила присутним основцима и о томе како је детињство изгледало „када није било уређаја на дугме” и чиме су деца испуњавала своје слободно време. Брига њених родитеља о будућности детета које даноноћно чита, пешачење до школе кроз снежне сметове и њено интересовање за фудбал и кликере, насмејали су чачанске четвртаке. Кроз неколико најпознатијих песама које је казивала у току сусрета, а које често можемо чути и на рецитаторским такмичењима, присутни су могли упознати и основне мотиве Виолетине поезије и прозе, а то су љубав, породица, природа, пријатељство, родни крај.

Виолета Јовић је ауторка више од 30 књига, заступљена је у многим антологијама српске књижевности, а њене приче и песме основци могу читати и у најпознатијим часописима за децу. Поред свог редовног посла генералног секретара Универзитета у Нишу, идејни је творац и уметнички директор Медијана фестивала дечјег стваралаштва и стваралаштва за децу у Нишу. Овај фестивал сваке године у марту окупи бројне талентоване ученике, познате писце, библиотекаре и наставнике са истом мисијом, а то је промовисање књижевности за децу и развијање љубави према читању и писању.