Родно место песника Владислава Петковића Диса угостило је и овог пролећа основце и средњошколце вичне перу и писању, њихове професоре, родитеље, као и бројне пријатеље књиге и Библиотеке. У среду, 29. маја 2013. године у Основној школи у Заблаћу, у којој се већ два столећа оглашава школско звоно и која педесет година носи Дисово име, одржани су традиционални лирски сусрети аутора најбољих радова на литерарним конкурсима за ученике основних и средњих школа Моравичког округа, расписаним у оквиру јубиларног 50. Дисовог пролећа. Програмом у песниковом завичају започеле су завршне свечаности манифестације која је ове године напунила пола века, а чији организатор, Градска библиотека у Чачку, бележи још два јубилеја – 165 година рада и 15 година како мисију у служби писмености и културе обавља под именом Владислава Петковића.

Literarni konkursi, Zablaće

    Свечаност у славу Диса и његових најмлађих следбеника по перу, почела је словом о школи домаћину сусрета, и њеним јубилејима, које је прочитао Душан Поповић, ученик 6. разреда. У свечани тренутак доделе награда публику је увела Анђела Новчић, ученица 1. разреда Средње музичке школе из Краљева, одсек соло певања, која је извела  песму “Кад ја пођох на Бембашу“.

Присутнима су се најпре представили аутори најбољих радова у категорији основних школа, које је, од 203 прозна и поетска рада из 16 основних школа, изабрао жири у саставу: Оливера Лабудовић (ОШ “Филип Филиповић“, Чачак) Горица Ристановић (ОШ “Иво Андрић“, Прањани) и Марија Јовичић (ОШ “Свети Сава“ из Атенице). У области поезије прву награду понела је Наталија Радовановић, ученица VIII разреда ОШ “Степа Степановић“ из Горње Горевнице, за песму “Ехо душе“. Друга награда додељена је Теодори Госпавић, ученици VII разреда ОШ “Божо Томић“ из Рожаца, за песму “У поноћ“, а трећа награда припала је Јовани Вуковић, ученици V разреда ОШ “Свети Сава“ из Атенице, за песму “Важно је бити вољен“.

Osnovne škole, ZablaćeZablaće, 50. Disovo proleće

    Једногласно су похваљени: Катарина Маричић, VIII3 разред, ОШ “Милинко Кушић“ из Ивањице, за песму “Србија за Тијану“ и Лука Глишовић, III3 разред, ОШ “Вука Караџић“ из Чачка, за песму “Моје одељење“.

Жири је прву награду за прозу доделио Наталији Радовановић, VIII разред, ОШ “Степа Степановић“ из Горње Горевнице за радове “Сећање на комад детињства“ и “Квази човек“, а другу награду Михаилу Јовановићу, VIII2 разред, ОШ “Филип Филиповић“ из Чачка, за рад “Кафана Ласта“. Трећа награда припала је Александри Вуловић, ученици VIII4 разреда ОШ “Милинко Кушић“ из Ивањице, за рад под насловом “Шта желим и шта ми се догађа“.

Огњен Перовановић, ученик VII4 разреда, ОШ “Милица Павловић“ из Чачка, похваљен је за рад “Побунио сам се против неправде“.

Награде и похвале уручила је Оливера Лабудовић, члан жирија, а публика није штедела аплаузе док су награђени и похваљени ученици читали своје радове.

Дисова поезија је и овог пролећа инспирисала талентоване средњошколце који су послали 102 рада из 11 школа Моравичког округа, а жири је донео одлуку да прву награду за поезију добије Лазар Биорац, ученик I9 разреда Гимназије из Чачка, за песму “Хлебар“. Друга награда припала је Настасији Вучићевић, ученици IV3 разреда Гимназије из Чачка, за песму “Једно мало светло…“, а трећу награду понео је Божидар Чакајац, IV3, Економска школа из Чачка, за песму “Реч“.

Zablaće, 50. Disovo prolećeZablaće, 50. Disovo proleće

   Драгана Копривица, ученица IV9 разреда Гимназије из Чачка похваљена је за песму “Сећање“.

Прву награду за прозни рад “Одбрана“ понела је Ђурђија Драмлић, ученица IV1 разреда Прехрамбено-угоститељске школе из Чачка, а другу награду Теодора Петровић, IV11, Средња музичка школа у Чачку, за рад под називом “О речима“. Трећа награда припала је Александри Томашевић, ученици II4 разреда Гимназије “Таковски устанак“ из Горњег Милановца, за рад “Редове који следе пишем за све оне који чекају и све смрти их убити неће“.

За прозне радове похваљени су: Ђурђија Драмлић, IV разред Прехрамбено-угоститељске школе из Чачка, за рад “Неба нигде нема. Можда је пропало“, Магда Миликић, III разред Економске школе из Чачка, за рад “Осми март“, и Давид Гавриловић, II5, Средња школа “Драгачево“ из Гуче, за рад под називом “Врачевска револуција“.

О наградама је одлучивао жири у саставу: Снежана Плавшић (Гимназија, Ивањица), Љиљана Ранковић (Техничка школа, Чачак) и Неда Пуношевац (Средња школа “Драгачево“, Гуча), која је и уручила награде ауторима најбољих радова, а публика их је поздравила бурним апалаузом.

Zablaće, 50. Disovo proleće

  Староградском песмом “Љубила сам црно око“ у извођењу Анђеле Новчић, завршен је свечани програм у Дисовом завичају.