У оквиру циклуса „Подршка је важна”, у пуном дворишту Градске библиотеке Чачак у петак, 5. августа, представљен је још један књижевни првенац ‒ збирка поезије „Границе”, аутора Братислава Бежанића. Библиотека се труди да афирмише мање познате завичајне уметнике и на тај начин пружа могућност да се њихов песнички израз чује и представи чачанској публици. О збирци су, поред аутора, говорили песникиња Ивана Пајић и професор Миодраг Даниловић.

Братислав Бежанић је рођен у Чачку, где живи и ради, по образовању је професор руског језика и књижевности. Пише песме и приче, говори течно руски и шпански језик. Бави се и преводилачким радом. Преводе руских аутора објављивао је у часописима Липар, Кораци, Арт 032, а на шпански језик је преводио стихове Васка Попе који су објављени у електронском часопису Еsto ne es una revista, у преводу Ово није часопис. 

Бежанић је истакао да је збирка „Границе” подељена у пет циклуса и да су песме објављење у њој настајале још од студентских дана. Он је говорио и о самопреиспитивању, сврси поетског стварања и песничким границама. Такође, Братислав Бежанић је посветио пажњу и лајт-мотиву брисаног простора, што је посебно илустровао казивањем властитих песама. „Границе” је његова прва објављена књига у издању Графопринта из Горњег Милановца. О графичком решењу, цртежу на корицама и визуелном дојму који богато илуструје песме говорила је песникиња Ивана Пајић, иначе лектор и коректор ове збирке.

Миодраг Даниловић, професор уметности у Уметничкој школи у Чачку је демистификовао главне теме и мотиве из збирке, посебно указујући на игру речи која је везана за презиме аутора и наслов збирке. „Интересантно је и посебно занимљиво за анализу да неко ко се презива Бежанић је заправо написао књигу са насловом Границе и да те границе нису само физичке, већ пре свега унутарње и да су песме у њој можда и одгонетка како се кретати у оквиру властитих граница или како их превазићи”, казао је Даниловић. Потом је прочитао и песму „Стање ствари” и кроз врло занимљиву анализу публици препоручио шта би овог лета могли прочитати.

Пред крај програма аутор је прочитао песму „Руке” која је побрала посебне симпатије публике. А као изненађење на крају Бежанић је најавио да је из штампе управо изашла и његова прва књига кратких прича „Мапе заумља”. За музички део програма била је задужена Мина Милошевић, док је песничко вече веома надахнуто водила библиотекар Душица Брковић.