У Дисовом завичају је у четвртак, 25. априла организован књижевни квиз за старије основце чиме се наставила дугогодишња сарадња чачанске Библиотеке и ОШ „Владислав Петковић Дис”. Крећући се трагом прочитаних књига ученици су одмерили знања из књижевности, мада је такмичење само условно надметање и заправо је повод за  промоцију књиге, писменостии лепе речи.

Квиз је под називом „Ја читам, а ти?” први пут реализован 2018. године, окупивши тада основце из ОШ „Владислав Петковић Дис”и ОШ „22. децембар” у Доњој Трепчи где је и одржан. Заинтересованост је порасла па се наредне године у Заблаћу прикључује и ОШ ,,Свети ђакон Авакум” из Трнаве, да би ове године учешће узела и екипа ОШ „Бранислав Петровић” из Слатине.

Наставник српског језика и књижевности Зорица Ђаковић и библиотекар Дубравка Илић осмислили су овај едукативни програм с намером да подстакну младе да долазе у библиотеку и да више читају, а успешна реализација књижевног надметања, које је одржано поводом Међународног дана књиге и ауторских права, била је могућа тек уз добру сарадњу све четири школе чачанске општине. У реализацији су учествововале и наставница информатике Славица Вукајловић и наставница српског језика и књижевности Јана Павловић.

Одневши победу „Романтичари” у саставу Андреј Урошевић, Лазар Урошевић, Анђела Пауновић и Јована Дробњак, показали су да се школска лектира вредно читала. Њихов ментор био је Дејан Славковић, наставник српског језика и књижевности у ОШ „22. децембар”. Под менторством наставнице Зорице Ђаковић „Дисовци” из  Заблаћа освојили су 2. место, а екипу су чинили: Миа Огњеновић,Сара Крагуљ, Ирена Дробњак и Наталија Ћурчић. Дебитанти у квизашком надметању, ученици ОШ „Бранислав Петровић”: Лука Рацић, Јована Јеличић, Лазар Петровић и Стефан Милишић, освојили су треће место, а припремалe су их наставнице Бојана Радуловић Пантелић и Александра Пејовић. Четврто место понела је екипа „Скаске” из Трнаве: Хелена Ћурчић, Емилија Милошевић, Сара Лучић и Вања Живковић, а њихов наставник је Јована Милић.