Ponovo-radi-bioskopЧовек из камере јесте песник по вокацији и то је један од разлога да у оквиру програма за младе на 51. „Дисовом пролећу“ буде приказан циклус филмова под називом „Токови сећања“. Избор обухвата девет филмова изузетне историјске, културолошке и уметничке вредности, а за селекцију је био задужен гимназијски професор Слободан Николић. Да Библиотека може да буде и биоскоп показују филмске вечери које ће се  одржавати сваког понедељка од 10. марта до 12. маја 2014. године са почетком у 19 часова у сали поред Дечјег одељења, у згради Дома културе.

Први у овом избору је легендарни филм Франсоа Трифоа „Фаренхајт 451“, који је филмска адаптација истоимене новеле Реја Бредберија, утопијска прича о мрачним временима испричана изузетним језиком слика славног француског синеасте. За њим следе два филма Терија Гилијама: „Браћа Грим“ и „Бразил“, „Змијско јаје“ Ингмара Бергмана, „Европа“ Ларс фон Трира, „Кратки филм о убијању“ Киешловског, „Магбет“ Романа Поланског, Кјубрикова „Паклена поморанџа“ и за крај Редфордова „1984.“, филмски антрополошки есеј заснован на истоиманој причи Џорџа Орвела који нас и данас тера на преиспитивање и поновно заснивање сопственог смисаоног живота.

Градска библиотека “Владислав Петковић Дис“ широм је отворила врата за све младе који истражују, уче и који желе да своја знања и искуства поделе са другима. Осим радионица и литерарних конкурса за средњошколце, који су већ традиционално саставни део сваког „Дисовог пролећа“, Библиотека се ове године на нов начин обраћа популацији тинејџера мотивишући их да слободно време проводе квалитетније.  Биоскоп у Библиотеци замишљен је као место размене мишљења о филму и књижевности на филму, а циљ је да подстакне ученике на слободно, активно и критичко размишљање.