Поводом рођења Николе Тесле 10. јула, широм Србије од 6. до 12. јула 2015. године пригодним програмима су обележени „Теслини дани“. Ова манифестација је сачињена од низа програма, изложби, предавања, радионица као и разних других дешавања која су инспирисана Теслом, његовим животом и његовим изумима.

Манифестација „Теслини дани“ укључује преко 40 институција културе многобројне факултете као и туристичке организације и агенције у више десетина градова Србије. Тако је у Београду поводом 159 година од рођења великог научника отворен „Истраживачки центар“ у Музеју Николе Тесле, док је на истоименом аеродрому отворена изложба „Теслина визија интернета“. У Нишу је организован „пут“ „Тесла и Ниш са почетка 20. века“ и током овог програма заинтересовани ће моћи да сазнају где је и како је направљен један од првих телемостова у свету. Мултимедијалоном манифестацијом „Тесла на Ђетини“, Ужице је прославило рођендан Николе Тесле, док је град Неготин за све заинтересоване организовао обилазак хидроелектране „Ђердап 2“.

Nikola Tesla

            Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ се прикључила обележавању манифестације „Теслини дани“ пригодном изложбом која је посвећена Теслином животу и раду. Сви заинтересовани изложбу могу погледати у холу испред Одељења за одрасле читаоце.

Никола Тесла, амерички научник српског порекла, највише је допринео науци и технолошком прогресу света као проналазач обртног магнетног поља, индукционог мотора, полифазне наизменичне струје, генератора и комплетног система производње и дистрибуције електричне енергије. По њему је јединица међународног SI система добила назив – мера за магнетну индукцију „Тесла“. Тесла је конструисао генератор струје високе фреквенције и напона, данас познат као „Теслин трансформатор“, трансформатор без језгра, „Теслина завојница“ или „Теслин калем“.

0002Никола Тесла рођен је 10.јула 1856. године у Смиљану у Лици, био је четврто дете Милутина и Ђуке Тесле. Отац Милутин био је православни свештеник, а мајка Ђука домаћица, коју је Тесла описао као изванредну жену, обдарену храброшћу и одважношћу. Основну школу похађао је у Смиљану и Госпићу. Реалну гимназију завршио је у Госпићу, а Високу реалну гимназију завршава у Карловцу. Од 1875. до 1878. године студира на Политехничкој школи у Грацу након чега уписује студије филозофије природе на Универзитету у Прагу. У периоду од 1881. до 1882. године ради у Будимпешти, у Централном телеграфском уреду и управо ту започиње свој велики проналазачки период – усавршава апарат за појачање гласа код телефона и долази на идеју о обртном магнетном пољу.

Средином 1882. године одлази у Париз, у Едисоново Континентално друштво, а 1884. године путује у Сједињене Америчке Државе и почиње рад у Едисоновој компанији да би само годину дана касније напустио Едисона и основао сопствену компанију „Tesla Arc & Light Co“. Тесла почиње да прави прве моторе и генераторе наизменичних полифазних струја и ове своје проналаске јавно приказује у Америчком институту електроинжењера 1888. године. Одмах потом седам Теслиних патената из области полифазних струје бива откупљено. Убрзо након откупљивања патената урађене су и припреме за реализацију прве централе на Нијагариним водопадима по Теслином систему. Централа је отвореена 1896. године пуштањем струје до града Бафала и била је увршћена у једно од светских чуда тог доба.

Током периода од 1891. до 1896. године пријављује патенте везане за варнични осцилатор са резонантним трансформатором. Уз патенте за осцилаторе, пријављује и многе патенте за пратеће уређаје – прекидаче кола, кондезаторе и слично. На позив Краљевског института из Лондона 1892. и Француског друштва за физику, одлази у Лондон и Париз где држи предавања о својим најновијим истраживањима. За време боравка у Европи обилази свој родни крај, борави у Лици, а затим и у Београду. Године 1895. изгорела је Теслина лабораторија у Јужној петој авенији у Њујорку, међутим, Тесла и даље наставља са својим истраживањима из области рендгенских зрака (први је истраживач који је указао на штетно дејство Рендген зрака на организам при сувише дугом зрачењу), као и могућности бежичног преноса енергије. Модел теледиригованог брода Тесла приказује 1897 – 98. године што је уједно био и први експеримент коришћења радио таласа за даљинску контролу.

У периду од 1899. до 1900. године Тесла борави у Колорадо Спрингсу, где на надморској висини изнад 2000 m подиже лабораторију са емитером снаге 200kw. У Колораду је усавршио високо фреквентни трансформатор који носи његово име, а у експерименталним белешкама из тог времена Тесла наводи да се кроз Земљу распростиру стационирани таласи и да се та особина може употребити за бежични пренос енергије. Каснијих година (1909 – 1920) бавио се проналасцима везаним за машинство: турбинама, пумпама, брзиномерима. Током своје каријере Тесла патентирао око 250 изума у Америци и земљама широм Европе.

Своје последње године Никола Тесла је провео као и већину живота – радећи. Међутим, и даље је становао у њујоршком хотелу, углавном сам са својим списима живећи од скромне пензије коју му је доделила југословенска влада. Умро је 7. јануара 1943. године у осамдесет шестој години живота, од последица срчаног тромба. Убрзо након Теслине смрти FBI је затражио од Усељеничке службе одузимање свих покојникових личних ствари и докумената, иако је Тесла био амерички држављанин. Касније је Министарство одбране контактирало FBI, а Теслина документа проглашена врховном тајном. Сва Теслина лична имовина по налогу председникових саветника добија етикету „веома поверљиво“ због природе Теслиних открића и патената.