Поводом обележавања Светског дана дечје књиге, Градска библиотека Чачак је у среду 5. априла угостила писца за децу Јасминку Петровић која је у два сусрета чачанским основцима открила тајне из своје књижевне радионице. О великој популарности њених књига „Од читања се расте”, „Само за твоје уши”, „Лето када сам научила да летим”, „Све је у реду” и др. говори велика заинтересованост младих и бројна питања која су постављена током програма.

Јасминка Петровић је истакла да се највише придржава правила да не повлађује будућем читаоцу, али да се труди да хумором обоји чак и најтеже теме попут вршњачке дискриминације, услед чега су све њене књиге питке за читање.

„Важно је да разликујемо смех од подсмеха. Смех је здрав, док подсмех повређује и изазива нелагоду. Много ми помаже да глумим своје ликове, улазим у њихове мисли, чак покушавам да чујем и њихове гласове. Мислим да је хумор важан, али чини ми се да се све мање смејемо”, истакла је Петровић.

У разговору са омиљеном ауторком публика је открила њене стваралачке навике, када је почела да пише и који су јој омиљени наслови. Школарце је нарочито занимало да им исприча искуства са снимања филма „Лето када сам научила да летим” који је екранизован по истоименом роману.

Јасминка Петровић је током програма изразила посебно задовољство што у чачанској Библиотеци има прилику да разговара са младима, чује њихове утиске о прочитаним књигама јер јој овакви сусрети највише помажу у стваралачком процесу. Програм су водили библиотекари Одељења за децу и младе Маријана Лазић и Ана Станојевић.