Анимирано-документарни филм Михаило Идворски Пупин – пут ка светлости аутора и продуцента Саве Сајка премијерно је у организацији Градске библиотеке Владислав Петковић Дис емитован у среду, 11. фебруара 2015. у Основној школи Бранислав Петровић у Слатини и у издвојеном одељењу ове школе у Качулицама. Продукциони тим филма који чине удружење грађана Мој херој, удружење Прогрес из Новог Сада и Svako Dobro Production, уступио је бесплатно чачанској библиотеци право на дистрибуцију и промовисање имена и дела славног научника поводом обележавања његовог јубилеја.

Пупин

            Филм Михаило Идворски Пупин – пут ка светлости доноси причу о човеку чији је једини пут био пут ка светлости. Овај велики научник, иноватор, дипломата, педагог, предузимач и доброчинитељ још је од детињства био загледан у звездано небо изнад идворских пашњака трагајући за питањем Шта је светлост? Михаило Пупин (1854-1935) се родио у малом војвођанском селу Идвору где је започео школовање након чега је пропутовао европске престонице и Америку, најпре као студент, а потом створивши импозантну каријеру, која је једна од најнеобичнијих у историји науке.

Пупин

Михаило Пупин је био професор на Универзитету Колумбија, носилац одликовања Бели орао Првог реда Краљевине Југославије и почасни конзул у Америци. Био је један од оснивача и дугогодишњи председник Српског народног савеза у Америци. Пупин је био обдарен и вештином писања, па је 1924. године добио Пулицерову награду за аутобиографско дело Од пашњака до научењака. У току свог научног рада дао је више од 34 регистрованих патената, оснивач је самосталне катедре за електротехнику, био је у оснивачком одбору НАСА-е. Добитник је многобројних научних награда и медаља, био је члан Америчке академије наука, Српске краљевске академије и почасни доктор 18 универзитета.

Повод за причу о животу и раду Михаила Пупина као и пројекција овог филма је значајан јубилеј коме идемо у сусрет – 80 година од смрти који се обележава 12. марта ове године, а који ће Библиотека посебно обележити. Један од видова промоције достигнућа овог великана светске науке јесте и филм Саве Сајка који ће осим ђака у Качулицама и Слатини у наредном периоду видети и други ученици основних и средњих школа.

Приказивање филма у четвороразредној школи у Качулицама била је прилика да се бесплатно упише 27 предшколаца и основаца и да им се поделе књиге на читање.

Пупин