Прошло је тачно шест деценија од догађаја који је у светским размерама осветлио вредност целокупне српске књижевности о чему, између осталог, сведочи и део говора који је 1961. године, приликом доделе Нобелове награде за књижевност, одржао Иво Андрић: „Моја домовина је заиста мала земља међу световима како је рекао један наш писац, и то је земља која у брзим етапама, по цену великих жртава и изузетних напора, настоји да на свим подручјима, па и на културном, надокнади оно што јој је необично бурна и тешка прошлост ускратила.

Својим признањем ви сте бацили сноп светлости на књижевност те земље и тако привукли пажњу света на њене културне напоре и то управо у време кад је наша књижевност низом нових имена и оригиналних дела почела да продире у свет, у оправданој тежњи да светској књижевности и она да свој одговарајући прилог.”

Поводом овог значајног јубилеја у Градској библиотеци „Владислав Петковић Дис” отворена је изложа „Мостови ‒ светлосне визије стваралачког ума”. Аутори поставке која обухвата књиге и периодичне публикације из фондова чачанске Библиотеке су библиотекари Душица Брковић и Мирко Дрманац. Поред тога изложбу чини и шест плаката који илуструју најзначајније периоде Андрићевог стваралаштва, а за њихов дизајн био је задужен библиотекар Владимир Симић. Вечита пишчева тежња за повезивањем људи исказана у његовој чувеној сентенци мостови су истрајнији од других грађевина и не служе ничему  што је тајно или зло послужила је као инспирација ауторима за назив поставке. У витринама се налази више од седамдесет књига: Андрићевих дела, биографских, критичких и књижевноисторијских осврта који упућују на његово стваралаштво.  Изложени часописи и новине својом документарношћу предствљају једно мало сведочанство о најзначајнијим периодима стваралаштва и живота нашег Нобеловца.

Заинтересовани посетиоци изложбу могу погледати у Великој сали чачанске Библиотеке током децембра.