Чачанска Библиотека и стихови Владислава Петковића Диса и овог пролећа су у његовом родном Заблаћу окупили младост, искуство и традицију. У основној школи  која више од пола века носи песниково име, у среду, 25. маја 2016. године Градска библиотека је организовала традиционалне лирске сусрете аутора најбољих радова на литерарним конкурсима за ученике основних и средњих школа Моравичког округа, расписаним у оквиру 53. „Дисовог пролећа“.

Picture-099

       Дисов завичај походили су његови млади следбеници по перу, учитељи и професори, бројни пријатељи књиге и овогодишњи лауреат Дисове награде, песник Томислав Маринковић.

Picture-142

 

Свечаности у Заблаћу започеле су најпре у цркви Светог архангела Гаврила, где је протојереј Мирољуб Мирковић одржао парастос песнику „Утопљених душа“, који је у мају 1917. године потопљен са путницима брода „Италија“ у Јонском мору.

Picture-031

      Лирски сусрети настављени су у трпезарији школе поздравном речју директора Библиотеке др Богдана Трифуновића, који је похвалио ученике Моравичког округа за рекордан број квалитетних радова.  О историјату школе која постоји више од два века, а од 1963. године носи име песника Владислава Петковића Диса, говорила је ученица Наташа Ђаковић. Просветне раднике и награђене ауторе поздравила је и Данијела Ковачевић Микић, председник Дисовог одбора, и истакла да су ученици Округа и на другим конкурсима постигли изванредне резултате.

Picture-057

      Лауреат Дисове награде Томислав Маринковић топлим речима поздравио је младе песнике и охрабрио их да наставе да пишу, али и што више да читају. Маринковић је открио да је и сам почео срамежљиво да пише у њиховим годинама, плашио се да покаже своје песме и да их објављује. „Срећом ученици Моравичког округа имају већ скоро четири деценије Дисов литерарни конкурс који подстиче стваралаштво младих и открива нове таленте, што он није имао и ту шансу треба да искористе“, казао је Томислав Маринковић. Најважнија порука најмлађима је да читају што више и остану на добром путу поезије и лепе речи.

Picture-070

     На овогодишњим лирским сусретима књиге и дипломе најбољима  уручио је лауреат 53. „Дисовог пролећа“ Томислав Маринковић, а публика их је наградила бурним аплаузом. Награде су завредили основци: Марија Поповић, Дарија Копривица, Андреа Икодиновић, Тамара Јеротијевић, Ива Ранковић, Огњен Гајић, Селена Сенић, Бранка Дисић, Ивана Симовић, Софија Димитријевић, Александра Мечанин и Милица Лукић. Најбоље средњошколске радове написали су: Лазар Биорац, Предраг Пешић, Анђела Шутић, Анђела Ловречић, Емилија Љутић, Зорана Шарчевић, Алекса Карајић и Матија Јанић.

Picture-061Picture-065 Picture-052

Picture-038