Селидба у нову зграду Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис” почетком претходне године и опсежни послови који су захтевали ангажовање свих запослених нису омели стандардну набавку књига и праћење актуелне издавачке продукције. Куповином, откупом на конкурсу Министарства културе, поклоном разних дародаваца, обавезним примерком и сопственим издањима приновљено је више од 5.500 књига из свих области људског знања.

Међу њима су најновије публикације из филозофије, психологије, религије, медицине, технологије, уметности, спорта, језика, књижевности, историје, географије и многих других друштвених, природних и примењених наука. Набавна политика Библиотеке усклађена је са типом коме припада (јавна библиотека) и са потребама и захтевима чачанске читалачке публике, те се подједнако води рачуна о набавци стручних издања, али и о најновијим књигама из области лепе књижевности (популарна белетристика) и књигама за децу и младе. Пресељењем у нову зграду, некадашња слика неусловно смештених књига, растурених и неприступачних фондова, трајно је промењена. Библиотечка грађа и фондови коначно су обједињени, а у њихову актуелност и богатство уверио се огроман број корисника Библиотеке и посетилаца Чачка.

Статистички подаци за 2019. годину када је у питању најтраженија грађа у Одељењу за одрасле показала је да се читалачка публика и даље чешће опредељује за белетристику, највише за љубавне, крими-романе (популарне трилере) или за романе са историјском тематиком. И даље су најтраженији добро изрекламирани наслови домаћих аутора.

Најчитаније књиге у Одељењу за одрасле – српска књижевност

 1. Ноћ када су дошли сватови, Јелена Бачић Алимпић
 2. Чувај ме, Весна Дедић
 3. Сети се наше љубави, Весна Дедић
 4. Балкански вртлог, Елеонора Васовић
 5. Кад Звона занеме, Влада Арсић

 Најчитаније књиге у Одељењу за одрасле – страна књижевност

 1. Поново своја, Нора Робертс
 2. Човек по имену Уве, Фредрик Бакман
 3. Сутра је нови дан, Сидни Шелдон
 4. Бубашвабе, Ју Несбе
 5. Ако ме једном превариш, Харлан Кобен

Када је реч о најтраженијој грађи у Одељењу за децу и младе приметно се издвојила ауторка Јасминка Петровић  са чак три наслова међу првих десет, као и издања чачанске ИК Пчелица намењених деци предшколског узраста, али и младима. Осим наведених едиција овог популарног чачанског издавача извајају се едиције Кад  су мали били велики, Наклон женама, Дивови прошлости итд.

Најчитаније књиге у Одељењу за децу и младе

 1. Арчи и Дора постају пријатељи, Горан Марковић
 2. Причице за чврст сан, Жилбер Деле
 3. Арчи и Дора спасавају напуштеног пса, Горан Марковић
 4. Хоћу кући, Јасминка Петровић
 5. Београдска мумија, Бранко Милорадовић
 6. Плава, Магдалена Миковић
 7. Лето када сам научила да летим, Јасминка Петровић
 8. Мали истраживачи, Рут Мартин
 9. О мачкама, нотама и бубама, Јасминка Петровић
 10. Приче кратке за снове слатке