GasoПод слоганом “Смеха, смеха деци“ у Лазаревцу ће од 16. до 19. септембра 2013. године бити одржан 25. Фестивал хумора за децу, који традиционално организује Библиотека “Димитрије Туцовић“. Успешно представљање Чачана на овом Фестивалу постало традиција. Овог септембра ће најмлађи чланови Градске библиотеке “Владислав Петковић Дис“, осми пут за редом, на фестивалској свечаности примити награде које им је жири ове манифестације доделио за ликовне и литерарне радове. Како би се радови предшколаца и основаца из сеоских и  градских школа чачанске општине нашли на шареној трпези ове ведре међународне смотре дечијег стваралаштва која траје четврт века побринули су се библиотекари чачанске Библиотеке. Они се старају да књига стигне до најмлађих становника чачанске општине, да зрном лепоте и знања засеју дечију душу и да их на писање и цртање подстакну на дружењима и креативним радионицама.

Жири лазаревачког веселог надметања сарадњу и труд Чачана наградио је у бројним фестивалским категоријама.

Прву награду у  категорији Савремена уметничка инсталација, понела је Градска библиотека “Владислав Петковић Дис“ остварен са групом предшколаца у огранку у Заблаћу за заједнички рад “БИБЛИО-башта“. Потврду успешног рада на терену представљају и награде у категорији Будућност фестивала – написана библиотека. Рад “Еколошка бајка“  који је урадила је предшколска група млађег узраста из вртића “Бубамара“ из Прељине добио је другу награду.

Прво учешће ученика четвороразредне основне школе из Качулица, издвојено одељење ОШ “Бранислав Петровић“ из Слатине, на Фестивалу награђено је трећом наградом за заједнички рад “Књига мудрости“.

У категорији Сатирична прича (старији узраст) прву награду добио је Михаило Јовановић, ученик осмог разреда ОШ “Филип Филиповић“ из Чачка, за причу “Кафана Ласта“, а трећу награду у истој категорији понела је Наталија Радовановић, осми разред, ОШ “Степа Степановић“ из Горње Горевнице,  за рад “Сећање на комад детињства“. Ови радови предходно су награђени на Дисовом конкурсу за литерарне радове ученика основних школа Моравичког округа. У категорији Хумористичка песма (млађи узраст) похваљен је Иван Рогановић, ученик четвртог разреда ОШ “Филип Филиповић“ за песму “Улична трка“.

Награде ће бити додељене у четвртак, 19. септембра 2013. године у Библиотеци “Димитрије Туцовић“ у Лазаревцу, на свечаности која у 11 часова почиње “Смеходошлицом“  младим и веселим ствараоцима.