Седми годишњи стручно-научни скуп Заједнице матичних библиотека Србије “Библионет 2013“ организован је ове године у Народној библиотеци Смедерево, 6. и 7. јуна 2013. године. Тема овогодишњег „Библионета“ била је „Издавачка делатност библиотека Србије“. Скуп је почео свечаним отварањем истоимене изложбе на којем је говорио академик Миро Вуксановић, управник Библиотеке Матице српске.

Биљана Раичић на Библионету 2013

Биљана Раичић на Библионету 2013

Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ је и ове године учествовала на годишњем окупљању стручних радника из земље и иностранства, представљајући издавачку делатност која траје више од четири деценије,  још од 1969. године када је објављен „Програм развоја Градске библиотеке: 1970–1975“.  Библиотека је верификована за издавача 1978. године и од тада се издавачкој делатности поклањала пуна пажња тако да данас чачанска библиотека важи за једног од већих издавача међу јавним библиотекама Србије.

DSC04617

Оба дана скупа у Смедереву били су испуњени стручним програмима и презентацијама. Градску библиотеку „Владислав Петковић Дис“ и њену издавачку делатност су представљали: Даница Оташевић, директор, као  и Богдан Трифуновић, Биљана Раичић и Марија Радуловић, аутори презентације. Међу 28 библиотека које су учествовале на стручном скупу, тим из Чачка и њихова презентација привукли су значајну пажњу окупљених колега из целе Србије.

Izdanja naše biblioteke na izložbi Izdavačka delatnost biblioteka Srbije

Гост „Библионета“  био је Чедомир Вишњић, председник Српског културног друштва „Просвјета“ из Загреба. Такође је додељена награда „Ђура Даничић“ и представљен портал „Велики рат“.

Ispred zvona mitropolita Nićifora (Gradačka mitropolija, 15.vek) u Muzeju u Smederevu

Народна библиотека Смедерево као домаћин седмог „Библионета“ потрудила се да својим гостима пружи најбољи културно-историјски поглед на град, па су библиотекари након радног дела могли да посете Музеј у Смедереву, Смедеревску тврђаву и Вилу Обреновића.

Nedaleko od Vile Obrenovića