Програм симболичног назива „Свет(л)описиˮ, који се већ традицонално организује под окриљем Удружења „Чувари дела Вука Караџића” из Чачка, одржан је у Великој сали Градске библиотеке Чачак у уторак, 6. септембра. Представљање последњег броја Српског народног календара „Даница” који објављује Вуковa задужбина из Београда је чинило окосницу програма у коме су учествовали проф. др Бошко Сувајџић, Душица Матицки и др Оливера Крупеж. Ученици основних школа Моравичког округа, у сарадњи са својим наставницима, драмским игроказима, хорским наступом су побрали све симпатије публике, јер су на практичан начин потврдили оно што је истакнуто у излагањима у првом делу „Свет(л)описаˮ.

Подсећањем на значај очувања културе и традиције нашег народа проф. др Бошко Сувајџић, иначе гл. и одговорни уредник овог годишњака, представио је присутнима садржај календара који доприноси очувању националног идентитета Срба и продубљивању знања о нашој културној историји и нашем језику. Такође, он је говорио и о томе колико је важно да се поврати поверење у значај и смисао професија које су и у најтежим временима у служби грађана, као што су то професије наставника или библиотекара. „Опредељење за род, језик, националну историју, српски духовни простор је опредељење за Србију 21. векаˮ, казао је проф. др Бошко Сувајџић. Члан Редакције и секретар Вукове задужбине Душица Матицки присутне је информисала о Жарку Рошуљу, аутору јединственог и великог пројекта „Час описа часописа”, оствареног у сарадњи са Институтом за књижевност и уметност и Матицом српском, чији радови красе и овогодишњу „Даницу”. Др Оливера Крупеж је указала на важност Школског забавника „Даница за младе” говорећи о могућностима његове употребе у наставним и ваннаставним активностима.

Колико је „Даница” инспиративна и корисна за образовање и васпитање младих, потрудили су се да представе учесници програма чији је водитељ била наставница Тијана Петрић: Хор ОШ „Милица Павловић” из Чачка под руководством наставнице Виолете Славковић, Ана Марковић и Ана Микавица, ученице ОШ „Танаско Рајић” из Чачка које је припремао наставник Драган Дујовић и група ученика ОШ „Сретен Лазаревић”, школе која се нашла у рубрици „Школа за узор”, а која је извела упечатљиву драмску игру, по сценарију и у режији наставнице Верице Костић, инспирисану фолклористичким истраживањима пројекта „Расковник”. Овим садржајем је можда и дата најупечатљивија порука – младост, знање, доброта и лепота су кључ за наше боље сутра.