Победио аналитички дух

 Жири 50. Дисовог пролећа за Есеј о Дисовом стваралаштву радио је у саставу: Горан Коруновић, Мина Ђурић и Бранислав Живановић (председник). На основу седамнаест есеја који су пристигли на овогодишњи конкурс, жири је констатовао да су, поред неуједначености радова у погледу њиховог квалитета, у већини текстова заступљене претежно исте теме и мотиви, односно њихове интерпретације.

Након вишеструког читања, дискусије и упоређивања, жири је издвојио три рада која су на најдостојнији и најрелевантнији начин, убедљиво и скрупулозно самерала дело Владислава Петковића Диса. Реч је о eсејима без већих одступања и дигресија на плану сагледавања изабраних тема, чији су аутори показали аналитички дух, истанчану рефлексивност, стилску и научну умешност у разматрању и тумачењу. Уз ово, жири је истовремено водио рачуна да ли се радови у опсегу свог деловања доследно односе према суптилној форми есеја, те дао простора гласовима одмерене субјективности и дистанце, односно развијеној критичкој свести као резултату темељног рада и истраживачког промишљања.

Узимајући наведено као параметре за своје критеријуме, жири је донео једногласну одлуку да прву награду на јубиларном 50. Дисовом пролећу додели есеју „Несмиреност једне егзистенције: Утопљене душе Владислава Петковића – Диса”, Маје Савић (Нови Сад); другу награду есеју „Мотив преегзистенцијалне таме и тишине у Дисовом осећању света”, Милице Вучковић (Ниш); и трећу награду есеју „Сећам ли се ичег више? (Паслике и проблем заборава у поезији Владислава Петковића Диса са мотивом мртве драге)”, Марије Слободе (Нови Београд).

Награде ће бити уручене 30. маја 2013. године испред Дисовог споменика у Чачку, на традиционалној свечаности у оквиру јубиларног, 50. Дисовог пролећа.