Традиционална и јединствена смотра – Сабор трубача у Гучи већ 62 године сведочи да звук трубе привлачи многе људе из земље, али и иностранства. Након свечаног отварања Сабора, први фестивалски сати су већ годинама уназад резервисани за Сајам књига. Тако је било и данас, у петак 11. августа када је, надахнутим говором песника и писца Дејана Алексића, отворен осми Сајам по реду. Међу излагачима, посебно место, уз домаћина – Библиотеку општине Лучани у Гучи, заузима и Градска библиотека Чачак.

Sabor trubača u Guči

Колико се пажње посвећује писаној речи потврдио је и програм „Драгачево у књигама и публикацијамаˮ који је пратио сајамску активност. Поред библиотеке домаћина и Градске библиотеке „Владислав Петковић Дисˮ, своју издавачку делатност су приказале и чачанске установе културе Међуопштински историјски архив и Народни музеј, затим ИК „Легендаˮ.  Осим изадавача са територије Драгачева и града на Западној Морави излагале су и издавачке куће из Београда „Књига комерцˮ, „Невенˮ, „Ind Media Publishingˮ, „Bookˮ „Вулканˮ, „Лагунаˮ и ИК „Духовни лугˮ из Крагујевца.

Sabor trubača u Guči

Чачанска Библиотека се представила са више од 30 различитих наслова, односно 76 примерака књига и 16 часописа. Посебно место заузела су овогодишња издања која су пратила јубиларно, 60. Дисово пролеће, пре свега антологија „Гласови тишинеˮ коју је приредио проф. др Михајло Пантић и књига „Poemsˮ у којој је целокупна Дисова поезија преведена на енглески језик, а за шта је био задужен чувени преводилац, проф. Новица Петровић. Такође, важно место су заузеле и књиге из едиције „Књига гостаˮ и „Токовиˮ, стручна литература као и публикације које су посвећене завичајним ствараоцима, међу којима се издваја утемељивач и оснивач Сабора трубача Бранко В. Радичевић, чији ће легат у овој години бити и отворен у Градској библиотеци Чачак.

Sabor trubača u Guči

Посетиоци штанда су могли чути и занимљиве податке о новоотвореном Музеју поезије, а у Гучи су богату издавачку делатност Библиотеке и њене остале садржаје представили директор установе др Богдан Трифуновић и библиотекари Дубравка Илић и Оливера Недељковић.