Настављајући да негује завичајно литерарно стваралаштво, Градска библиотека „Владислав Петковић  Дис“ је, 25. фебруара, у галерији Народног музеја, у оквиру изложбе чачанског издаваштва „Штампана реч 2013.“ организовала промоцију књиге „Кућа са плавим прозорима“ аутора Драгице Стефановић.

Picture-220

Драгица Стефановић је провела радни век, као клинички психолог у болници „Лаза Лазаревић“ у Београду, у којем, као пензионер и данас живи, али је остала нераскидиво повезана са родним Чачком, па је тако и њено прво прозно дело „Кућа са плавим прозорима“, писано у зрелом животном добу, заоставштина не само њеној породици већ и читавом завичају којем се увек враћала.

Picture-211

У овој биографској и аутобиографској књизи, писац говори о пет покољења својих предака, али и о оним члановима породице чије време траје и данас. У тих готово четврт миленијума нижу се приче везане за породице Стефановић, Илић, Срнић, Новаковић, све до Обрена Мартиновића и његове супруге Вишње                    ( у народу познате као баба Вишња, мајке Милоша Обреновића) из Бруснице.

Ова књига обухвата не само повест ових породица, већ и многе личности које су са њима долазиле у додир било из пословних, пријатељских или породичних разлога.

Picture-194

Сместивши јунаке у историјски контекст, аутор нам поред личних прича даје слику о даљој и ближој прошлости Чачка, Краљева и других места  и других места у којима актери бораве и имају свој мизансцен. Психолошка приказивања њихових карактера, односа према животу и истрајавање кроз сва искушења кроз која су пролазили, говори о вољи и снази тих људи, који су кроз све тешкоће успевали да се одрже и да трају.

Picture-209

Ова нам књига кроз пишчеву слободу, али и аутентична сведочанства, дочарава турбулентност нашег простора и све промене које су задесиле наше друштво у целини, али и сваку породицу од краја 18. до почетка 21. века.

Picture-202Picture-207

Беседећи о књизи, публициста Радован М. Маринковић, је поводом тога рекао: „Ова књига ће бити драгоцена дружбеница и обичнном читачу, али и истраживачу. Јер, она је и историографски спис и аутентично сведочанство у Србији у времену које ауторка описује“.

У представљању књиге су осим аутора учествовали беседничар Радован М. Маринковић, текстове су читали Марија Радуловић, Биљана Раичић и Слободан Никилић, а музиком је литерарно дружење улепшао професор виолине Ненад Јовановић.

Књижевно вече је осмислио и водио Љубиша Ћирковић.

Picture-208Picture-215