DzelatУ оквиру изложбе „Штампана реч 2012“ Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ и Народни музеј представиће роман Слободана Гавриловића „Џелат“ који је издао „Албатрос плус“ из Београда.

Престављање књиге заказано је за четвртак, 7. фебруара 2013. године, у 19 часова у Галерији Народног музеја. О књизи ће говорити: др Гојко Тешић, књижевни критичар, др Зоран Видојевић, социолог, Јагош Ђуретић, издавач и аутор.

Слободан Гавриловић рођен је у Пријевору, завршио је социологију а магистрирао на Факултету политичких наука у Београду. Радио је у Ваљаоници бакра и алуминијума у Севојну, предавао у средњим школама у Чајетини и Ужицу, један је од оснивача Демократске странке, а донедавно је био директор Јавног Предузећа „Службени гласник“. Писао је о политичким жртвама Стаљиновог терора, Србији и демократији, али већина његових досадашњих студија и приређивачких подухвата посвећени су животу и трагичној судбини Живојина Павловића. „Џелат“ је први Гавриловићев роман објављен прошле године пред београдски Сајам књига.

Роман о џелату је књига кога никога не оставља равнодушним и прва такве врсте у српској књижевности. Реч је о догађајима из наше скорије историје која нас још увек разједињава, о партизанском џелату Видану Мићићу из Злодола који је „завио у црно 2000 удовица“.

На питање да ли је главни јунак рађен према некој стварној личности, Гавриловић каже: „Ничега нема у уметности, па ни у литературуи, а да није пре тога било у животу. Роман је и фикција и машта и реалност“.

Како је Видан Мићић постао „извођач“ најмонструознијих радова, али и нешто више о мање познатим историјским збивањима у току и после Другог светског рата, сазнаћете више из књиге и тумачења учесника ове књижевне вечери.

 Улаз је слободан