Захваљујући доброчинству наследника Јована Давидовића (1925–1977), Градска библиотека у Чачку је 1979. године постала легатар вредне библиотеке целине коју је овај полиглота, библиофил и картофил деценијама са великом посвећеношћу стварао. Богата и раритетна збирка лексикографске и друге литературе, тематски разнородна међуратна периодика, као и обимна и изузетно разноврсна колекција разгледница, допринеле су да се ова драгоцена и по садржају јединствена „библиотека у библиотециˮ 2013. године нашла на „Листи старе и ретке библиотечке грађе од великог значајаˮ. У њој је, као резултат Давидовићевог дугогодишњег интересовања и колекционарске страсти, сачувана  скоро комплетна едиција „Златна књигаˮ, која је, према оценама историчара књижевности, у деценији пред Други светски рат била најзначајнија и најпопуларнија издавачка целина намењена најмлађим читаоцима. Давидовић је успео да прикупи 104 од 105 књига из једанаест кола „Златне књигеˮ, коју је у септембру 1930. године покренуо и наредних деценију и по уређивао драмски писац, позоришни критичар, новинар и преводилац, Живојин Бата Вукадиновић (1902–1949). Из ове лепо опремљене и жанровски веома разуђене едиције, чије објављивање је касније преузело Издавачко и књижарско предузеће Геце Кона, Давидовић је набавио све публикације, изузев „Одабраних бајкиˮ Лудвига Бехштајна. У његовој личној библиотеци сачувано је и 17 књига из Нове серије „Златне књигеˮ у издању „ИПРОЗ-аˮ, уз поједине публикације објављене током Другог светског рата са назнаком „Златна књига изван редовног колаˮ.

Увидевши значај ове едиције, која је обележила детињства многих нараштаја и значајно утицала на формирање књижевног укуса будућих читалаца, али и на квалитет оригиналног литерарног стваралаштва за најмлађе у читавом међуратном периоду, чачански библиотекари су у више наврата презентовали ово књижно богатство којим располаже фонд о коме брину. Ова едиција, „својеврстан симбол добре књигеˮ, како је истакао др Слободан Ж. Марковић, њиховим залагањем је дигитализована у целости, а потом је дигитална колекција комплетирана у сарадњи са Градском библиотеком „Карло Бијелицкиˮ из Сомбора. У дигиталном облику, „Златна књигаˮ  постала је доступна савременим читаоцима на веб-сајту чачанске Библиотеке, као и у Дигиталној библиотеци Народне библиотеке Србије.

Од 18. септембра ове године, ову драгоцену библиотечку колекцију стару готово читав један век, посетиоци могу видети у Великој сали чачанске Библиотеке на изложби „Ризница без кључаˮ.  Њен аутор је Оливера Недељковић, библиотекар саветник Завичајног одељења, а у техничкој реализацији учествовали су и Јелена Дуковић, Александар Вукајловић, Милета Станојевић, Мирко Дрманац и Владимир Симић. Поред незаборавних књига за децу, од којих су многе први пут на српском језику објављене управо у оквиру ове едиције, поставка садржи причу о њеном настанку, ствараоцима заслужним за њену вредност и успех, као и одломке из сећања знаменитих интелектуалаца (Светлане Велмар-Јанковић, Јована Ћирилова, Душана Радовића, Драгослава Срејовића, Раше Попова) који сведоче о властитом одрастању уз „Златну књигуˮ.