ОСНОВНЕ ШКОЛА

Ученици основних школа Моравичког округа послали су топлу кишу стихова и поетских остварења на конкурс за литерарне радове расписан у оквиру 50. Дисовог пролећа. Стигла су 203 поетска и прозна рада из 16 основних школа.

Писали су ученици из чачанских школа: “Милица Павловић“, “Филип Филиповић“, “Ратко Митровић“, “Вук Караџић“, “Др Драгиша Мишовић“, “Танаско Рајић“, “Свети Сава“, школа “Владислав Петковић Дис“ из Заблаћа, “22. децембар“ из Доње Трепче, “Татомир Анђелић“ из Мрчајеваца, “Степа Степановић“ из Горње Горевнице, “Божо Томић“ Рошци, из школа “Кирило Савић“ и Милинко Кушић“ из Ивањице, “Иво Андрић“ из Прањана и “Анђелија Мишић“ из Коштунића.

Жири у саставу: Оливера Лабудовић (ОШ “Филип Филиповић“, Чачак) Горица Ристановић (ОШ “Иво Андрић“, Прањани) и Марија Јовичић (ОШ “Свети Сава“ из Атенице), донео је одлуку да у области поезије прву награду понесе Наталија Радовановић, ученица VIII разреда ОШ “Степа Степановић“ из Горње Горевнице, за песму “Ехо душе“. Друга награда додељена је Теодори Госпавић, ученици VII разреда ОШ “Божо Томић“ из Рожаца, за песму “У поноћ“, а трећа награда припала је Јовани Вуковић, ученици V разреда ОШ “Свети Сава“ из Атенице, за песму “Важно је бити вољен“.

Једногласно су похваљени: Катарина Маричић, VIII3 разред, ОШ “Милинко Кушић“ из Ивањице, за песму “Србија за Тијану“ и Лука Глишовић, III3 разред, ОШ “Вука Караџић“ из Чачка, за песму “Моје одељење“.

Жири је прву награду за прозу доделио Наталији Радовановић, VIII разред, ОШ “Степа Степановић“ из Горње Горевнице за радове “Сећање на комад детињства“ и “Квази човек“, а другу награду Михаилу Јовановићу, VIII2 разред, ОШ “Филип Филиповић“ из Чачка, за рад “Кафана Ласта“. Трећа награда припала је Александри Вуловић, ученици VIII4 разреда ОШ “Милинко Кушић“ из Ивањице, за рад под насловом “Шта желим и шта ми се догађа“.

Огњен Перовановић, ученик VII4 разреда, ОШ “Милица Павловић“ из Чачка, похваљен је за рад “Побунио сам се против неправде“.

Жири је једногласно похвалио све учеснике конкурса за велики број квалитетних радова.

СРЕДЊЕ ШКОЛЕ

На литерарни конкурс за ученике средњих школа који је пратио јубиларне 50. Дисове свечаности, јавили су се млади ствараоци из 11 школа Моравичког округа: Гимназије, Средње музичке школе, Техничке, Економске, Медицинске, Прехрамбено-угоститељске и Машинско-саобраћајне школе из Чачка, из Гимназије из Ивањице и Средње школе “Драгачево“ из Гуче, као и из Гимназије “Таковски устанак“ и Економско-трговачке школе “Књаз Милош“ из Горњег Милановца. На адресу Дисове Библиотеке средњошколци су послали 102 поетска и прозна остварења.

Одговоран задатак избора најбољих радова имао је жири у саставу: Снежана Плавшић (Гимназија, Ивањица), Љиљана Ранковић (Техничка школа, Чачак) и Неда Пуношевац (Средња школа “Драгачево“, Гуча).

На састанку одржаном 8. маја 2013. године, жири је донео одлуку да прву награду за поезију добије Лазар Биорац, ученик I9 разреда Гимназије из Чачка, за песму “Хлебар“, а другу награду Настасија Вучићевић, ученица IV3 разреда Гимназије из Чачка, за песму “Једно мало светло…“. Трећа награда припала је Божидару Чакајцу, IV3, Економска школа из Чачка, за песму “Реч“.

За песму “Сећање“ похваљена је Драгана Копривица, ученица IV9 разреда Гимназије из Чачка.

Прву награду за прозни рад “Одбрана“ понела је Ђурђија Драмлић, ученица IV1 разреда Прехрамбено-угоститељске школе из Чачка, а другу награду Теодора Петровић, IV11, Средња музичка школа у Чачку, за рад под називом “О речима“. Трећа награда припала је Александри Томашевић, ученици II4 разреда Гимназије “Таковски устанак“ из Горњег Милановца, за рад “Редове који следе пишем за све оне који чекају и све смрти их убити неће“.

За прозне радове похваљени су: Ђурђија Драмлић, IV разред Прехрамбено-угоститељске школе из Чачка, за рад “Неба нигде нема. Можда је пропало“, Магда Миликић, III разред Економске школе из Чачка, за рад “Осми март“, и Давид Гавриловић, II5, Средња школа “Драгачево“ из Гуче, за рад под називом “Врачевска револуција“.

Жири је једногласно похвалио ангажовање ученика средњих школа Моравичког округа и квалитет радова који су пристигли на конкурс 50. Дисовог пролећа.

Награде најуспешнијим младим ауторима биће уручене у ОШ “Владислав Петковић Дис“ у Заблаћу, у среду 29. маја 2013. године у 12 часова.