На конкурс за литерарне радове ученика средњих школа који је пратио  56. Дисове свечаности, стигло је 88 поетских и прозних радова из осам средњих школа Моравичког округа. Својим радовима на традиционални позив чачанске Библиотеке одазвали су се ученици Гимназије, Медицинске, Прехрамбено-угоститељске, Техничке и Машинско-саобраћајне школе из Чачка, Гимназије из Ивањице, Гимназије „Таковски устанак” из Горњег Милановца и из Средње школе „Драгачево” из Гуче.

О наградама је одлучивао жири који су чинили професори српског језика и књижевности: Илинка Оцокољић (Гимназија, Ивањица), Наташа Николић (Гимназија „Таковски устанак”, Горњи Милановац) и Јелена Ружић (Прехрамбено-угоститељска школа, Чачак).  Прву награду за поезију понела је Невена Јањић, I7 разред, за песму „28 катрена-Сан”, а другу награду Јана Радмилац, II9, за песму „Васкрснуће осећања”,  обе ученице Гимназије из Чачка. Трећу награду за поетска остварења деле два аутора: Вук Драмићанин, II2, Гимназија из Ивањице, за песму „Соба”, и Ирена Вучковић, I разред Прехрамбено-угоститељске школе у Чачку,  за песму „Обоје волимо кишу”. Похвала за песму „Теби” припала је Смиљи Пацић, ученици II разреда Гимназије из Ивањице.

           Прву награду у области прозе добио је Петар Вранић, IV1, Гимназија из Ивањице,  за рад „Усамљеност рађа мисао, мисао незадовољство, а незадовољство побуну” (Меша Селимовић). Друга награда припала је Ђорђу Новковићу III7 за рад „Кавало”, а трећа Бојани Николић III7 за текст „Непреболни сан”. Оба награђена ученика похађају Гимназију у Чачку. Жири је једногласно одлучио да за прозне радове похвали два аутора: Смиљу Пацић, ученицу II разреда Гимназије из Ивањице за текст „Сви ми кажу да одрастем, а ја се осећам као дете” (Ђорђе Милосављевић) и Тијану Топаловић, ученицу III7 Гимназије из Чачка за рад „Кажу не, немој лађом сна, небо је само друм без дна… ”.

Такође, једногласном одлуком жирија, за највећи број квалитетних радова приспелих на конкурс, похваљене су Гимназија из Чачка и Гимназија из Ивањице.

Ауторима најбољих радова награде ће бити уручене у ОШ „Владислав Петковић Дис“ у Заблаћу, у четвртак, 30. маја 2019. године у 12 часова