На позив Дисове библиотеке да учествују на конкурсу за литерарне радове 52. „Дисовог пролећа“, ученици из 21 основне школе Моравичког округа послали су 170 поетских и прозних текстова.

Писали су ђаци из чачанских школа: „Филип Филиповић“, „Ратко Митровић“, „Др Драгиша Мишовић“, „Танаско Рајић“ и „Свети Сава“, из школа „Владислав Петковић Дис“ из Заблаћа, „Бранислав Петровић“ из Слатине, „Татомир Анђелић“ из Мрчајеваца и из четвороразредних школа из Катрге и Бечња, „Прељина“ из Прељине, „Степа Степановић“ из Горње Горевнице, из школа „Иво Андрић“ из Прањана из одељења у Теочину, Срезојевцима и „Анђелија Мишић“ из Коштунића, „Свети Сава“ из Горњег Милановца, и из ОШ „Милинко Кушић“ из Ивањице, као и из школа „Котража“ из Котраже, “Милан Благојевић“ из Лучана и из одељења у Крстацу.

Жири наставника српског језика: Мила Мутавџић (ОШ „Свети ђакон Авакум“, Трнава), Наташа Турунташ (ОШ „Танаско Рајић“, Чачак) и Марија Вељовић (ОШ „Академик Миленко Шушић“), одлучио је да прву награду за поезију, за млађи узраст понесе Бранка Дисић, IV разред ОШ „ Танаско Рајић“, за песму „Уморна мама“. Друга награда припала је Ањи Гојић, ОШ „Филип Филиповић“, за песму „Тата“, док је треће место заузео Филип Сенић, IV разред, ОШ „Татомир Анђелић“ из Бечња, за песму „Гаша“. За прозни рад под називом „70 година победе над фашизмом“ прву награду освојила је Дарија Копривица, III1, ОШ „Милан Благојевић“. Друга награда за текст „Неко ко о мени брине“ припала је Петру Комненићу, III-3, а трећа Ивани Затежић, III-3, за рад „Како сам нашао пријатеља“, обоје из ОШ „Филип Филиповић“.

У области поезије за старији узраст прву награду понела је Бојана Весковић, VIII-2, ОШ „Филип Филиповић“, за „Побуњеничку песму“, а другу награду Ирена Вучковић, V-2, ОШ „Владислав Петковић Дис“ из Заблаћа за песму „Прва љубав“.Треће место заузела је Милица Јовановић, VIII-3, ОШ „Ратко Митровић“, за песму „Зато се не љути мајко“. Једногласном одлуком жирија прву награду за прозни рад „Тражићу љубав“ понела је Александра Мечанин, VII-1 разред, ОШ „Котража“ из Котраже, а другу Анастасија Рогановић, VII-2 разред, ОШ „Филип Филиповић“ за „Причу о речима“. Трећа награда за текст „Под Таковским грмом“ освојила је Лена Оташевић, VIII-2, ОШ “Танаско Рајић“.

Награде ће младим ауторима бити уручене на традициналним лирским сусретима у ОШ „Владислав Петковић Дис“ у песниковом родном Заблаћу, у среду 27. маја 2015. године у 12 часова.