На позив Дисове библиотеке да учествују на конкурсу за литерарне радове 54. „Дисовог пролећа“, одговорили су ученици из 24 основне школе Моравичког округа и послали 162 поетска и прозна рада.

Писали су ђаци из чачанских школа: „Вук Караџић“, „Милица Павловић“, „Др Драгиша Мишовић“, „Филип Филиповић“, „Танаско Рајић“ и „Свети Сава“, из школа „Владислав Петковић Дис“ из Заблаћа, „Бранислав Петровић“ из Слатине, „Татомир Анђелић“ из Мрчајеваца, „Прељина“ из Прељине, „Степа Степановић“ из Горње Горевнице, из школа „Иво Андрић“ из Прањана, и из четвороразредних школа из Теочина, Брезне, Каменице и Коштунића, „Краљ Александар Први“ из Горњег Милановца, из школа „Милинко Кушић“ и „Кирило Савић“ из Ивањице, као и из школа „Академик Миленко Шушић“ из Гуче, „Марко Пајић“ из Виче, „Горачићи“ из Горачића, „Милан Благојевић“ из Лучана и одељења у Марковици.

Жири наставника српског језика: Оливера Лабудовић (ОШ „Филип Филиповић“, Чачак), Ружа Пурић (ОШ „Свети Сава“, Горњи Милановац) и Драгиша Нешковић (ОШ „Ђенерал Марко Ђ. Катанић“, Бресница), одлучио је да прву награду за поезију, за млађи узраст понесе Мина Маричић,  IV разред, ОШ „Милинко Кушић“ из Ивањице, за песму „Шта све књига може“. Друга награда припала је Огњену Гајићу, IV разред, ОШ „Филип Филиповић”, за „Јуначку песму”, док је треће место заузела Милица Глишић,  IV разред, ОШ „Степа Степановић“ за песму „Розе мачка“. За прозни рад под називом „Кад би моја клупа проговорила“ прву награду освојио је Виктор Брадић, III разред, ОШ „Милинко Кушић“. Друга награда за текст „У царству снова“ припала је Огњену Иванковићу, I1, ОШ „Вук Караџић“, а трећа Мини Маричић,  IV4, ОШ “Милинко Кушић”, за рад „Снови се ипак остварују”.

У области поезије за старији узраст прву награду понео је Алекса Ковачевић, VIII, ОШ „Марко Пајић“, за песму „Наши дани“. Друго место освојила је Лара Јоксимовић, V2, за песму „Дете“,  а треће Анђел Петровски VIII1, за песму „Страх”, обоје из школе „Милица Павловић“. Једногласном одлуком жирија прву награду за прозни рад „Најчуднија књига на свету“ понела је Ирена Вучковић, VIII2, ОШ „Владислав Петковић Дис“, а другу Александра Стијовић, VII2, ОШ „Филип Филиповић“ за текст „Ваља живети. А да би се живело…“. Треће место заузела је Наталија Грујанац, VI2, ОШ „Владислав Петковић Дис“, за рад „Ја знам ко сам“.

Жири је једногласно похвалио Катарину Топаловић, VIII5, ОШ „Др Драгиша Мишовић“, за 31 поетски и прозни рад, као и ОШ „Филип Филиповић“ за највећи број квалитетних радова.

Награде ће младим ауторима бити уручене на традиционалним лирским сусретима у ОШ „Владислав Петковић Дис“ у песниковом родном Заблаћу, у четвртак 25. маја 2017. године у 12 часова.