На конкурс за литерарне радове ученика основних школа Моравичког округа расписан у оквиру 56. Дисовог пролећа, стигао је 261 поетски и прозни текст. Писали су ученици из 18 школа: „Милица Павловић”, „Филип Филиповић”, „Др Драгиша Мишовић”, „Свети Сава” и „Вук Караџић” из Чачка,  „Владислав Петковић Дис” из Заблаћа, „Ђенерал Марко Ђ. Катанић” из Бреснице, „Степа Степановић” из Горње Горевнице, „Котража” из Котраже, „Марко Пајић” из Виче, „Милан Благојевић” из Лучана, „Горачићи” из Горачића, „Академик Миленко Шушић” из Гуче и издвојеног одељења из Ртију, „Милинко Кушић” из Ивањице, „Свети Сава” из Горњег Милановца, „Иво Андрић” из Прањана и издвојеног одељења из Брезне.

Жири наставника српског језика: Зорица Ђаковић (ОШ „Владислав Петковић Дис”, Заблаћe), Драгана Мијушковић (ОШ „Др Драгиша Мишовић”, Чачак) и Бојана Никшић (ОШ „Милица Павловић”, Чачак), на састанку одржаном у Чачку, 13. маја 2019. одлучио је да прву награду за поезију за млађи узраст, понесе Сања Чоловић, IV4, ОШ „Др Драгиша Мишовић”, за песму „Друг”. Друга награда припала је Богдану Ђокићу, ученику IV3, ОШ „Милинко Кушић” из Ивањице, за стихове под називом „Школска песма”, док је трећу награду понео Огњен Иванковић, III1, ОШ „Вук Караџић”, за песму „Ко то тамо прља”. Похвале за поезију понеле су: Ивана Чикириз, II3, ОШ „Академик Миленко Шушић” Рти, за песму „Љубав” и Милица Цогољевић, ђак II разреда ОШ „Горачићи” из Горачића, за песму „Сунце”.  За прозни рад под називом „Најчуднија књига на свету” прву награду освојила је Ника Радоњић Ђорђевић, IV4, ОШ „Др Драгиша Мишовић”, а другу Ема Кос, ученица IV разреда ОШ „Ђенерал Марко Ђ. Катанић” из Бреснице , за рад „Бајка о принцези Еми”. Трећа награда припала је Данилу Миловановићу, IV4 ОШ „Филип Филиповић”, за текст „Био је одбачен”.

У области поезије за старији узраст, прву награду понела је Наталија Богдановић, ђак VI2 разреда ОШ „Владислав Петковић Дис” из Заблаћа, за песму „Тишина”. Друго место освојио је Урош Тишма, ученик VI4 разреда ОШ „Др Драгиша Мишовић” за песму „Игра”, а треће Јована Шарковић, VI1, ОШ „Свети Сава” из Чачка, за песму „Завичај”. Жири је једногласно похвалио Дијану Урошевић, ученицу VII1 ОШ „Владислав Петковић Дис” за песму „Одлазак” и Милену Брковић, VIII разред ОШ „Иво Андрић” Брезна, за песму „Таква сам”. Прву награду за прозни рад под називом „Ум је као падобран – функционише једино ако је отворен” (Алберт Ајнштајн) понела је Милица Стојић, VII2, ОШ „Академик Миленко Шушић” из Гуче. Друга награда припала је Александру Каранцу, ученику V2 разреда ОШ „Милан Благојевић” Лучани, за рад „Сат”, док је треће место освојила Јана Чоловић, VIII2, ОШ „ Др Драгиша Мишовић”, за текст „Ово је мој свет”.

Једногласном одлуком жири је похвалио ОШ „Филип Филиповић”  за највећи број послатих радова на овогодишњи конкурс у конкуренцији основних школа.

Ауторима најбољих радова награде ће бити уручене у ОШ „Владислав Петковић Дис“ у Заблаћу, у четвртак, 30. маја 2019. године у 12 часова.