Завичај Владислава Петковића и ове године био је место на ком се у завршници Дисовог пролећа окупљају деца и млади славећи лепоту писане речи. У основној школи у Заблаћу која носи песниково име у четвртак, 30. маја традиционално су додељене награде ученицима за најуспешније прозне и поетске радове који су награђени у оквиру литерарних конкурса Манифестације. Признања је уручио песник Ненад Јовановић, лауреат Дисове награде за 2024. годину, а у интересантном и сликовитом обраћању охрабрио је ученике да што више читају, јер „онај ко поезију чита већ је напола писац, а онај ко пише мора нужно волети и читањеˮ, казао је он.

На песничком хоризонту појавиле су се и ове године речи великог броја младих аутора с обзиром на то да је на конкурсе пристигло 343 рада из 33 основне и средње школе Моравичког округа, истакла је библиотекар Дубравка Илић која је модерирала програм. То је потврдила и Зорица Ђаковић (председник жирија за доделу награда основцима), казавши да „постоје млади који разумеју значај песништва и имају таленат да уоче оно што другима промиче, те да то преточе у песничке слике и стиховеˮ. Теме које су обрађивали ученици основних школа, како она наводи, разноврсне су и крећу се од одговорног односа према животној средини, преко љубави и очувања породичне традиције, до тема одрастања. Данијела Ковачевић Микић (председник жирија за средњошколце) прочитала је саопштење жирија који је оцењивао радове за старији узраст и напоменула да се ове године поезија издваја и бројношћу пристиглих радова, али и квалитетом у тематском и формално-стилском смислу, док се у прозним радовима не препознаје у довољној мери оригиналност и доживљено искуство.

Награђеним ученицима, наставницима и сарадницима обратио се и др Богдан Трифуновић исказујући велико задовољство што је чачанска Библиотека већ 61 годину носилац и организатор једне од најдуговечнијих песничких манифестација у Србији. Посебно је нагласио да Музеј поезије који је отворен прошле године, кроз јединствен концепт показује да песништво у 21. веку може да се представи и да заинтересује на један нови начин.

ОШ „Владислав Петковић Дис” била је према традицији добар домаћин, што показује и представа коју су извели ученици другог разреда, а која је марљиво спремана за ову прилику. За драмски сегмент осмишљен на основу текста Луције Тасић, назван „Велико пролећно весеље” који је био својеврсна ода природи, цвећу, љубави и пријатељству, драматизацију и сценографију припремила је учитељица Биљана Стојанић са својим одељењем. Програм су оплеменили и ученици ОШ „Татомир Анђелићˮ из Мрчајеваца који су нумере „Андријанаˮ и „Песма Дисуˮ, иначе ауторске композиције директорке школе Весне Јевђенијевић, извели уз њену клавирску пратњу.

Библиотека се пригодним даром у виду најновијих публикација које је издала у оквиру 61. Дисовог пролећа захвалила домаћину као и осталим сарадницима.