“Здравље је најлепше одело које носимо, али могу га видети само они који су болесни“. Под овим заштитним знаком одржано је прво дружење са давдесетак припадница лепшег пола у Заблаћу, а најбоље место за то је огранак Градске библиотеке “Владислав Петковић Дис“ у Дисовом родном селу. Библиотекари Дубравка Илић, Владимир Симић и Мирко Дрманац, на челу са директором Даницом Оташевић, желели су да покажу да је Кућа књига најсигурнија кућа на свету, у којој се осим “лека за душу“, може наћи и рецепт за здравији живот.

Picture-012

   Тако је у  петак, 29. новембра 2013. године, Градска библиотека оживела некадашњу праксу дружења са читаоцима и акцију “Селу у походе“. Избор је пао на женску популацију читалаца у најбројнијем огранку за коју је организовано  предавање на тему превенције здравља коју је уз видео-презентацију одржала др Жаклина Живковић, специјалиста опште медицине.  Да је музика, као и књига, лек који се најлакше “конзумира“, показала је песмом и звуцима хармонике Мила Ћосовић из Чачка, некадашња чланица популарног вокално-инструменталног ансамбла “Ђердан“ .

Picture-033

     Процес осиромашења људске душе у нашем друштву одвија се већ неколико деценија паралелно са економском кризом, која је разорнија за појединца и за породицу од материјалног сиромаштва. С обзиром да на припадницама женске популације почива свакодневни породични живот  у градској, а поготово у сеоској средини, сигурно је да оне посебно осећају тежину отуђености и  коме се обратити за помоћ у конкретним ситуацијама. Неоправдано смо се постидели наших традиционалних посела, као начина да се комшије окупе и почасте неким лепим поводом, да помогну једни другима у пословима, али и да дају одушка песмом и пријатним разговором. Добра стара времена  и праксу треба вратити свуда где је то могуће, као и живу реч и сусрете људи.

Picture-037

     У добродошлици на женском дружењу у Заблаћу, Даница Оташевић је позвала присутне да после првог окупљања, које је уједно и пилот програм,  предложе теме за следеће састанке и да се они одржавају једном месечно. Предавање о превенцији и ризицима по здравље, попут пушења, неправилне исхране, наследног фактора и других, изазвали су велико интересовање присутних дама. У колико се после овог предавања обрате свом изабраном лекару, циљ сусрета је испуњен. Уз песму, кафу, јабуке, као и колаче које је поклонила Љиљана Брковић Огашановић, Заблаћанка по рођењу, у пријатној атмосвери је протекло  двосатно дружење у Библиотеци.

Picture-010

     Чачански библиотекари показали су још једном да њихова делатност није само да препоручују добру књигу која је „лек за душу“, већ су  дружењем организованим за жене, проширили своју читалачку породицу и ставили се у мисију здравог живота и лепше будућности. Овај сусрет може да буде рецепт и другим институцијама и организацијама да се више посвете житељима на селу и њиховим потребама. На првом месту потребна је добра воља.