Изложба аутентичних фотографија великог авангардисте и програм симболичног наслова „Растко Петровић у срцу Африке” одржан је у четвртак, 11. маја у Галерији чачанске Библиотеке. Како је Растко Петровић доживео „црни континет” и о настанку фото-прича са његовог дугог путовања које се одиграло готово пре једног века говорили су Гордана Милосављевић Стојановић, уредник Службеног гласника и фотограф Владимир Перић Талент.

У 2023. се обележава и 125 година од рођења Растка Петровића, те је тим поводом Службени гласник објавио реиздање чувеног путописа „Африка”, овога пута са раније необјављеним фотографијама, цртежима и акварелима из пишчеве заоставштине.  Овај јединствен ликовно-књижевни путопис први пут обједињује уметнички опус Растка Петровића настао током његовог путовања у Африку 1928–1929. и читаоцу, поред оригиналног текста „Африке” из 1930. године, нуди тумачење историјског оквира, књижевног и ликовног стваралаштва и заоставштине једног од наших најзначајнијих авангардних стваралаца. Књига садржи 195 илустрација, од којих су 92 оригиналне Расткове фотографије и 68 његових акварела, пастела и цртежа из Африке. Изложбену поставку, која је настала на основу књиге, чини 25 плаката, а на паноима се налазе појединачне фотографије и колажи аутентичних снимака.

Уредник и приређивач путописа „Африка” Гордана Милосављевић Стојановић је нагласила да се до прошле године и није знало да постоје ове фотографије, а захваљујући последњим потомцима, нарочито Милошу Коларжу су дошли до два Расткова албума на основу којих је настао ликовни део публикације, као и изложба. „Мене је стално вукло када сам читала „Африку” шта се налази иза речи, јер је он у том путопису сликао речима. Захваљујући цртежима и фотографијама које су по први пут представљене јавности откривају се и нова читања овог по много чему, јединственог путописа”, између осталог је казала Милосављевић Стојановић.

Репрофотографије је урадио Владимир Перић Талент, српски мултимедијални уметник који је присутан на ликовној сцени савременог стваралаштва у земљи и иностранству готово три деценије. Перић је и предавач на Факултету примењених уметности и дизајна у Београду. Иако иза њега стоје многа успешних излагања велики изазов је био радити на тзв. оживљавању Расткових фотографија.

„Заправо Растков посао је био изузетно тежак, у то време носити гломазну опрему и бележити све те фото-приче је захтевало заиста много пожртвовања. Вредност Расткових фотографија није у техничком делу, овде је заправо најзначајнија његова знатижеља и то што је он, захваљују својој радозналости и авантуристичком духу и нама открио посве другачији свет. И мислим да је књига из које је и настала изложба, нешто на шта би Растко данас био поносан”, закључио је Перић приликом отварања изложбе.

Изложбу фотографија Растка Петровића у Галерији Библиотеке публика може погледати у наредних десет дана.