„Путујмо у Хавану” је географска радионица која је одржана у Градској библиотеци Чачак у периоду од 8. до 10. августа. Више од 20 полазника је током тродневног рада „прокрстарило” архипелагом у северним Карибима, открило значајне податке који се везују за Републику Кубу, упознало се са занимљивостима везаним за необичне градове, културу, историју.

Kuba

Групу вредних географа чинили су старији основци и они су кроз домишљате садржаје, које је за њих припремила Биљана Арсић, водитељ радионице и библиотекар сазнали појединости о препознатљивим симболима Кубе: флори и фауни, историји, револуцијама, Че Гевари, несвакидашњим музејима, музици, плесовима карактеристичним за Кубанце, али и о олдтајмерима, аутомобилима из 50-их година прошлог века који својим колоритом освајају многе. Чули су и како њихови вршњаци проводе време, али и како функционишу њихове школе и образовни систем, и да је коришћење мобилног телефона и интернета права привилегија.

Kuba

Они су након презентација, које су на сликовит начин приказале планине, равнице, заливе којих на Куби има преко 200, потом плаже које се такође на драгуљу Кариба мере високом бројком од 280, исцртавали неме карте. Слагали су врло необичан пазл и решавали игру асоцијација која је уједно показала колико су вредни географи научили током три сусрета. Главни град Хавана их је посебно освојио, а кроз причу о престоници завирили су и у свет књижевности и открили који су то писци, чувени нобеловци изабрали баш ово место за живот. Сликом, речју и музиком им је дочаран дух аутентичне и егзотичне земље каква је Куба. Стога нема сумње да су након ове радионице потпуно спремни за рајско острво.

Kuba

А прича о Куби се овде не завршава, она се наставља већ 17. августа када ће се и одрасли суграђани кроз предавање упознати са уметношћу живљења у земљи у којој време тече другачије, али и открити како се игра салса уз помоћ професионалног инструктора плеса.