Гости 59. Дисовог пролећа у петак, 13. маја били су Милена Марковић, једна од најзначајнијих савремених књижевница региона и Флавио Ригонат, преводилац, оснивач и уредник издавачке куће „LOMˮ. Програм „Повесница речи моћнеˮ који је био посвећен представљању Милениног стваралаштваводили су библиотекари Исидора Ђоловић и Никола Пеулић.

Милена Марковић је песникиња, драмска списатељица, ауторка бројних сценарија за филмове и телевизијске серије, актуелна добитница НИН-ове награде за роман Деца. Вишеструко је награђивана, а дела су јој преведена на бројне језике. Упркос жанровској разноврсности, препознатљива карактеристика њеног опуса су директан, бескомпромисан израз и суштински поетска природа.

Говорећи о доживљају и пореклу лирске оријентације, Милена се присетила својих књижевних узора и првих извора надахнућа, истичући сталан рад, експериментисање и слободу као пресудна аутопоетичка начела. Осврнула се на неке од својих водећих тема и мотива, попут изневерених идеала и балзаковских изгубљених илузија, сагледаних у свевременом друштвеном контексту. Истакла је како себе не види нужно као зачетницу једне нове „струјеˮ у књижевности, већ је пре реч о историјском тренутку који је тзв. женску лирику учинио заступљенијом него раније.

С обзиром на то да Милена Марковић од прве објављене збирке, Пас који је појо сунце из 2001. године, сарађује са „LOMˮиздаваштвом, господин Ригонат се осврнуо на почетке у којима је њен аутентичан стил препознат као вредан пажње и подршке. Одговарајући на питања публике, обоје су се дотакли књижевно-издавачке сцене, изазова превођења поезије, надахнутости музиком…

Милена је енергично и динамично читала одломке из најновије књиге Деца, за коју међу чачанским читаоцима влада велико интересовање. Гости су публику задобили непосредношћу, ерудицијом и елоквенцијом, захваљујући чему се можемо надати да ово није последње књижевно дружење у нашем граду или у оквиру манифестације Дисово пролеће.