У Библиотеци „Димитрије Туцовић” у Лазаравцу у уторак, 29. марта одржана је промоција књиге „Задњи поглед у ретровизор” ауторке Милице Росић, добитнице Награде „Млади Дис”. Представљање њене дебитантске збирке изазвало је велико интересовање публике, тако да се Милица нашла међу својима, а Градска библиотека „Владислав Петковић Дис” у гостима.

            У програму су учествовали др Соња Веселиновић, председник жирија за Награду „Млади Дис” и рецензент збирке, уредник издања др Богдан Трифуновић, ауторка и библиотекар Милица Матијевић.

Директор Градске библиотеке Чачак и уредник збирке др Богдан Трифуновић указао је на важност овог признања и подсетио на то да није искључено да лауреат почетник касније добије главну, Дисову награду. Трифуновић је присутне подсетио на важност манифестације Дисово пролеће и углед песничког признања, наглашавајући значај едиције „Токови”, у оквиру које се објављује прва песничка збирка, као и на главну мисију конкурса ‒ подстицање младих на песничко стваралаштво.

            О првој поетској књизи Милице Росић говорила је др Соња Веселиновић. Она је похвалила целовитост рукописа, његову заокруженост и специфичну композицију која је сведена на неколико основних тема и мотива и која ефектним, наизглед једноставним језиком, проговара на важне, а прећуткиване теме. „Оне су храбро обрађене тако да делују проживљено и попут генерацијске приче, док лирски јунак даје реч маргиналцима, заробљавајући особени сплин друштва. Променом перспективе остварена је игра између сећања и накнадног погледа, на шта упућује симболика наслова, са циљем успостављања властитог заокруженог идентитета”, закључила је Веселиновић.

            Ауторка Милица Росић се осврнула на повезаност са Дисовом поезијом указујући на први сусрет са његовим стиховима и извесну врсту необичног препознавања која јој се догодила током средње школе. Милица је у међувремену на београдском Филолошком факултету дипломирала управо са темом о Дисовом стваралаштву. Росић је речено илустровала читајући песме подељене у неколико тематских „блокова”: од израза потребе за солидарношћу, преко третирања породице као микроцелине репресивног друштва, до фрагментарног, чулним утисцима обликованог виђења љубави.

            Судећи према позитивним реакцијама гостију, поезија Милице Росић успешно проналази пут до читалаца, нарочито младих. Прилика за још једну потврду следи већ 7. априла, када ће ауторка узвратити посету и обратити се чачанској публици у  простору Гимназије.