У оквиру програма Дечје недеље у среду 6. октобра 2021. године Градска библиотека „Владислав Петковић Дис” организовала је промоцију књига „Веровали или не” и „Чудно краљевство” ауторке Ержи Кертес, које је објавила ИК „Пчелицаˮ из Чачка, а на српски језик са мађарског превела Тереза Иванковић. Промоција књига организована је у Великој сали Библиотеке уз присуство четири одељења основаца и наставника ОШ „Ратко Митровић“ и ОШ „Филип Филиповић“.

Манифестација Дечја недеља одржава се сваке године у месецу октобру, са циљем скретања пажње јавности на децу и младе, на потребе деце у породици, друштву и локалној заједници, на њихово право да одрастају у што бољим условима, на једнаке шансе за развој и остварење потенцијала.

Гости Библиотеке и Чачка овом приликом биле су Клара Сентђорђи, директорка Одељења за културу Амбасаде Мађарске у Србији и Хајналка Рафајловић, аташе за културу Амбасаде Мађарске, као и преводилац Тереза Иванковић. Објављивање књига Ержи Кертес подржала је Амбасада Мађарске у Србији, о чему је говорила госпођа Сентђорђи, позвавши присутну децу да буду вредни читаоци и да једни другима дарују књиге као најлепше поклоне, док је о искуству превођења књига са мађарског на српски говорила Тереза Иванковић. Бојана Јовановић, уредник ИК „Пчелицаˮ, поделила је са публиком причу о томе како је дошло до сарадње која је омогућила да књижевност за децу на српском језику буде обогаћена са два наслова вредних књига, откривши и да је у току штампа још две књиге Ержи Кертес у издању ИК „Пчелицаˮ.

У наставку програма промоције талентована деца петог разреда ОШ „Ратко Митровић“ приредили су успешан драмски игроказ на основу ликова из књига Ержи Кертес, у чему су имали подршку учитељице Оливере Каранац.

Програм је модерирала библиотекарка Невена Петковић и он је завршен вођењем кроз изложбу о Мађарској и њеним знаменитостима, коју је за децу и присутну публику приредила библиотекарка Биљана Арсић у простору Галерије Библиотеке.