О научницима, књижевницима, светским, а правим српским брендовима – Николи Тесли, Руђеру Бошковићу, Иву Андрићу и др. надахнуто су говорили Александра Нинковић Ташић и Бранислав Станковић у четвртак, 1. децембра у Градској библиотеци у Чачку. Публици је, у организацији Удружења „Ирмосˮ, представљена књига „Хрватима с љубављуˮ издавачке куће „Васкрсењеˮ. У програму су, осим ауторског тима Нинковић Ташић и Станковић, учествовали представник ове издавачке куће др Гордан Поповић и Љиљана Ранковић из „Ирмосаˮ, која је и водила програм.

На самом почетку вечери било је речи о провокативном наслову ове публикације, а прво питање које је било упућено ауторима управо се односило на његову демистификацију. Ранковић је истакла да ово вече сигурно није тирада против једног народа, нити њихове културе, већ је оно заправо нека врста одбране српског културног кода. Дато је образложење да се хршћанским, православним погледом на живот и љубављу и највеће неправде могу исправити. Аутори су указали и на то да се освешћивањем националног бића и припадности, а који су знаменити Срби, попут Тесле, поносно истицали у свакој прилици, између осталог, чува идентитет једног народа. Наиме, објава у хрватском Вечерњем листу у којој је писало да се у Хрватској спроводи велики пројекат „Хрвати који су мењали светˮ (међу којима су убројани Тесла, Бошковић, Андрић и др.), а који се реализује кроз емисије, предавања у школама и јавним местима је био окидач због кога су Александра и Бранислав започели рад баш на овој књизи. Они су желели да јавности, пре свега код нас, а онда и шире скрену пажњу на лик и дело ових знаменитих људи који су се од првог до последњег дана изјашњавали као Срби.

Уједно, према речима Александре Нинковић Ташић то је једна топла прича о доброти, племенитости и пожртвованости великих умова, великана чистих срца који су дисали за Србију. Она је публици указала на многе значајне преписке које је Тесла водио са својим рођацима, пријатељима, сарадницима, писцима, државницима. Посебно је истакла говор који је упутио студентима Велике школе у Београду, а којим их је храбрио да ће и они сутра као врсни научници и стручњаци, својом науком и радом ширити добар глас о својој земљи и да је то пут којим би требало да ходе.

Бранисалав Станковић је током вечери, између осталог указао да се у документима, есејима, писмима и телеграмима које се налазе у књизи, а говоре о наведеним личностима, јасно истиче традиција из које су они црпли своју генијалност и кренули да освајају свет. Такође, Станковић је напоменуо да се већина докумената по први пут објављује међу корицама ове публикације. Одабране делове из различитих преписки публика је имала прилику да чује током програма, а одломке је читао др Гордан Поповић.

На крају промоције општи закључак аутора је био да се једном оваком књигом прецима враћа дуг, али и да се новим генерацијима откривају дуго прећуткиване истине.