У оквиру пројекта „Еутека – ЕУ у вашој библиотеци“ чија је главна  идеја пружање конкретне подршке библиотекама као кључним местима за информисање грађана о Европској унији, а који спроводе Делегација Европске уније у Србији, Канцеларија за европске интеграције и Народна библиотека Србије са мрежом јавних матичних библиотека међу којима је и Градска библиотека “Владислав Петковић Дис“, у Чачку је 29. јуна 2016. године одржана трибина о предузетништву под називом „Подршка ЕУ малим и средњим предузећима у Србији“.

euteka1

Чачанске предузетнике, представнике локалних пословних удружења, Националне службе за запошљавање, Канцеларије за младе и све заинтересоване за програме запошљавања најпре су, у улози домаћина, поздравили Сузана Миличић, координатор пројекта „Еутека“ и др Богдан Трифуновић, директор чачанске Библиотеке, након чега се присутнима обратио Михаило Јовић, члан Градског већа одговоран за привреду. Он је похвалио овакву врсту информисања предузетника и нагласио да је најважније коришћење претходног искуства фирми које су већ добиле подршку ЕУ фондова.

euteka2

Преглед актуелних ЕУ и домаћих програма подршке намењених предузетницима дао је Славко Лукић, директор Регионалне развојне агенције Ужице, експерт са листе Тим Европа Србија. „Треба да повећамо проценат повлачења средстава из развојних фондова ЕУ, а то ћемо најбоље постићи уколико се предузетници повежу међусобно, али и са локалном самоуправом, развојним агенцијама, научним институцијама и осталима који имају искуства  у аплицирању за средства из ових фондова“, истакао је он, подсећајући и на то да је „и нефинансијски ефекат подршке који мала и средња предузећа могу добити кроз ЕУ пројекте, посебно онај који се односи на едукацији и саветовање, изузетно важан“.

euteka3

Да је предузетништво стање духа, а не само регистрација у АПР систему, шта је то корпоративно предузетништво, како подстаћи предузетнички дух  унутар компаније и међу запосленима, присутни су чули од др Адама Софронијевића, заменика директора Универзитетске библиотеке у Београду и коаутора уџбеника за предмет Европски менаџмент на Факултету организационих наука.

О подршци Европске уније малим и средњим предузећима и о практичном искуству чачанског предузећа „Унипласт“ говорио је Ђорђе Јовановић, директор продаје и маркетинга фирме која је била део пројекта Европске банке за обнову и развој „Савети за мала предузећа“. Он је истакао да је сарадња са консултантом ЕБРД помогла да се уради анализа профитабилних и непрофитабилних производа као и едукација коју су запослени прошли кроз овај пројекат.  Све то је помогло да се отклоне слабости и појачају предности фирме, као и да се направи адекватан маркетиншки и продајни план.

euteka4

Закључак свих учесника трибине о предузетништву била је да је овдашњим предузећима потребно много знања, тимског рада, повезивања са јавним и научним институцијама, добрих идеја, труда, упорности, али и правовремених информација и улагања у додатну едукацију запослених. Када се све то повеже, приступ средствима европских фондова није тако немогућ.