Градска библиотека „Владислав Петковић Дисˮ представила је 25. и 26. број стручног часописа за библиотекарство „Глас библиотекеˮ у среду 3. марта у Великој сали. О издањима објављеним крајем прошле године говорили су рецензенти и чланови редакције Гордана Ђилас, др Дејан Вукићевић и главни и одговорни уредник др Богдан Трифуновић.

Часопис „Глас библиотекеˮ има традицију излажења од 1988. године и за више од три деценије постојања изградио је вредну репутацију за коју су заслужни сви досадашњи уредници, чланови редакција и сарадници. Др Богдан Трифуновић, главни и одговорни уредник часописа од 2016. године, рекао је да упркос завидном реномеу „Гласаˮ није било лако одржати континуитет излажења због финансијских разлога, јер је познато да „периодика увек прва страдаˮ и да је „у овим пандемијским условима рада то прави подухватˮ.

О садржају и изгледу 25. броја говорила је Гордана Ђилас, библиотекар саветник Библиотеке Матице српске, иначе овогодишњи лауреат националног признања у области библиотекарства „Јанко Шафарикˮ. Она је казала да је централна тема овог броја  фокусирана на локално наслеђе и прошлост установе и да је највише заступљених аутора из матичне библиотеке, а „тај концепт доводи до профилисања кадрова запослених у библиотеци, поверења у кадровске потенцијале и на дуже стазе улагање у развој и квалитетˮ. Девет радова посвећених различитим стручним темама написали су Тамара Јанковић, мр Маријана Матовић, Наташа Кривачевић Поповић, Маријана Лазић, др Богдан Трифуновић, Мирко Дрманац, Јелена Витезовић, Никола Пеулић и Тијана Бежанић.

Гордана Ђилас је рекла да би се читањем свих бројева часописа заправо могао пратити развој саме библиотечко-информационе делатности и шта је у ком периоду био фокус библиотечких стручњака додавши да часопис „Глас библиотекеˮ „ствара библиотеку о библиотекарству у Чачку, а потом и шире.ˮ

Број 26 „Гласа библиотекеˮ објављен је као зборник радова са Стручног саветовања библиотекара Србије „Завичајни фондови – развој, теме и тенденције 2000–2020ˮ које је установа организовала у новембру прошле године. О овом тематском броју говорио је др Дејан Вукићевић, библиотекар саветник, водитељ Фонда старе, ретке и минијатурне књиге у Народној библиотеци Србије. Он се у својој беседи „Револт, ретроспектива, ре-стартˮ осврнуо на питање зашто се треба бавити завичијним фондовима. „Мој општи утисак са одржаног Саветовања јесте да је оно показало какав је тренутак у ком се налазимо кад су у питању завичајни фондови. Да смо као струка оманули јер нисмо успели да се наметнемо друштву, односно законодавцу и натерамо га да обавезу постојања или оснивања завичајног фонда у свакој општинској библиотеци и законски озваничиˮ, казао је он.

Вукићевић је у наставку укратко представио стручне радовиме које потписују Андреј Анђић, Тијана Бежанић, Борка Беуковић Ћосић, Сања Бундало, Бојана Вукотић, Гордана Бучковић, Емилија Димовска, Татјана Домазет, Ивана Јаношевић, Олга Јечменица, Драгана Лазић, Блаженка Марковић, Јасминка Марковић, Оливера Мијаиловић, Оливера Недељковић, Драгана Нешковић, Наташа Петровић, Антоније Симић, Драган Стојменовић и мр Љубица Ћоровић. Он је напоменуо да је „овај зборник-часопис урађен високо професионално, да сваки рад прате сажеци на српском и енглеском језику, као и кључне речи, литература, УДК број чланка, као и афилијација и електронска адреса аутора.

А од следећег броја високо постављени домети и даље унапређење „Гласаˮ биће изазов и новом главном и одговорном уреднику. Ово место ће преузети мр Маријана Матовић, дугогодишњи члан редакције.